• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li dete bezbedno može da primi vakcinu, čak i ako mu curi nosić?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Unicef izveštava da je zabeležen nagli pad vakcinacije dece, čime su dodatni milioni dece ostali bez zaštite od nekih od najozbiljnijih bolesti u detinjstvu

  • 0
Vakcina deca, dete, vakcinacija dece Foto: Shutterstock

Svaki roditelj je bar jednom imao specifičnu dilemu kad je u pitanju odluka vezana za tajming primanja vakcine kod dece.

Naime, došlo je vreme da dete primi vakcinu, preduzeli ste sve mere da se to izvede što bezbednije, proverili ste krvnu sliku koja pokazuje da je dete zdravo i da nema prepreka za vakcinaciju. Spremili ste se da ujutro idete kod lekara, kad odjednom, detetu "procuri" nos.

Istog momenta ste u dilemi da li je dete potpuno zdravo i da li je bezbedno za njega da primi vakcinu.

Saradnja Telegraf, Unicef Dr Srđa Janković / Foto: Nikola Anđić

Da li je u pitanju "crveni alarm" ili je, pak, potpuno bezbedno da imunizujete vaše dete, za Ona.rs odgovara dr Srđa Janković, dečiji imunolog sa Univerzitetske dečje klinike "Tiršova".

- Akutna oboljenja, naravno, jesu privremena kontraindikacija za vakcinaciju - kaže imunolog Janković.

- Tako činimo pre svega iz predostrožnosti, jer bismo i u tim situacijama mogli s pravom da očekujemo da vakcinacija protekne bez problema. Ipak, sačekavši da dete ozdravi obezbeđujemo organizmu najbolje moguće uslove da iskoristi vakcinu kako bi steklo trajnu zaštitu. Međutim, nije svako dete koje ima kijavicu (kome curi nosić) zaista bolesno u smislu da vakcinacija mora da se odloži. Pedijatar pregledom može da utvrdi da li je u pitanju neka akutna infekcija zbog koje bi se vakcinacija morala da bude odložena ili ne.

Dr Janković ističe da su česte su situacije gde detetu nosić pomalo curi i bez akutne infekcije, na primer zbog alergijske kijavice.

- Tako nešto svakako nije razlog da se vakcinacija odlaže. Ukratko, pregled deteta pre vakcinacije se obavlja kako bi lekar procenio celokupno zdravstveno stanje deteta i u mnogim slučajevima je ono sasvim dobro, dovoljno dobro za vakcinaciju, čak i kada nosić malkice curi - zaključuje lekar.

Povodom Nedelje imunizacije, kao opštu poruku, dr Janković ističe nešto što je u situaciji da zajedno sa kolegama, nažalost često mora da ponavlja.

- Vreme je da se oslobodimo rasprostranjenih, a nerealnih strahovanja od vakcinacije, kako se ne bismo morali bojati ni zaraznih bolesti od kojih nas vakcine već dva i po veka uspešno štite - podvlači dr Janković.

Unicefov izveštaj "Stanje dece sveta u 2023. godini" pokazuje da je svet u stanju pripravnosti zbog zdravlja dece: obuhvat vakcinacijom zabeležio je nagli pad tokom pandemije korona virusa, čime su dodatni milioni dece ostali bez zaštite od nekih od najozbiljnijih bolesti u detinjstvu.

Pored toga, milioni dece iz nekih od najmarginalizovanijih zajednica na svetu odavno propuštaju vakcinaciju koja spasava živote.

Svako peto dete nije primilo nijednu dozu vakcine (nevakcinisano) ili je nekompletno vakcinisano, zbog čega je podložno nizu bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba