• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rodila čudesne blizance iz dve materice: Jedan začet vantelesnom oplodnjom, drugi prirodnim putem

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zbog duple materice dugo nije mogla da zatrudni, a onda je u razmaku od svega nekoliko dana saznala da je 10. pokušaj vantelesne oplodnje uspeo, ali i da je prirodnim putem ostala u drugom stanju, što je zabrinulo lekare

  • 1
bebe blizanci

foto-ilustracija: pixabay.com

Medlin Kaklikos (24) i njen suprug Džon (27) žive u Melburnu sa svoje dvoje dece Nejtom i Kolom, blizancima koji su im se pridružili krajem februara ove godine.

Porodica Kaklikos prošla je mukotrpan put do potomstva; Medlin je imala policistične jajnike i duplu matericu, veoma retko stanje koje su joj lekari otkrili posle višegodišnjih ispitivanja.

Kako piše The Sun, Medlin je otkrila da je začela blizance u roku od nekoliko dana i da ih je nosila u dve materice.

- Kad sam otišla na ultrazvuk, akušer je bio iznenađen - kaže Medlin.

- Rekao mi je kako vidi dve bebe i da je svaka u svojoj materici. Moj muž Džon i ja smo se pogledali u potpunoj neverici.

Medlin otkriva da je 2020. godine saznala da ima izuzetno retko urođeno stanje - dve materice. Posle tri godine bezuspešnih pokušaja da zatrudni, Medlin je krenula na ispitivanja i bila je šokirana kad je saznala da ima ima uterus didelfis.

S obzirom na to da joj je kao 18-godišnjakinji dijagnostikovan sindrom policističnih jajnika, bila je svesna da će imati poteškoća da ostane u drugom stanju. Sumnju su dodatno podgrejali lekari koji su joj savetovali da ide na potpomognutu oplodnju.

- Prilikom prve veštačke oplodnje izvadili su mi pet jajnih ćelija od kojih smo dobili dva embriona. Stavljeni su u moju desnu matericu, ali se nisu zadržali. Nastavili smo da pokušavamo; međutim, kad ni naredni pokušaj nije uspeo, uspaničila sam se i počela da verujem da nikad neću roditi bebu - priseća se Medlin.

Nekoliko meseci kasnije, od 11 embriona jedan je prebačen u levu matericu. Bio je to deseti pokušaj Medlin da ostane u drugom stanju i prvi koji je uspeo.

- U junu 2022. doktor me je pozvao da mi kaže da sam u drugom stanju. Bila sam sa Džonom, mojim roditeljima i bratom, i svi smo počeli da plačemo od sreće. Ali, kad sam deset nedelja kasnije otišla na pregled, rečeno mi je da nosim blizance - prepričava ova mlada mama.

Lekari su joj objasnili da su šanse da se jedna beba rodi iz jedne materice, a druga iz druge 1:50 miliona.

Čudesni blizanci bili su začeti u različito vreme i na različite načine - jedan vantelesnom oplodnjom, a drugi prirodnim putem.

Trudnoća je klasifikovana kao rizična, a doktor je smatrao da bi druga beba mogla da ugrozi prvu.

- Postojao je veliki rizik da ću izubiti obe bebe, pa su me posavetovali da jednu uklonim da bi druga imala šansu da se rodi - evocira uspomene Medlin i dodaje da su ona i njen suprug bili uvereni da bi trebalo da zadrže obe bebe.

Neočekivano, trudnoća je prošla veoma glatko; buduća mama bia je sve vreme pod nadzorom i osećala se bezbedno.

Ali, zbog zida koji deli njene materice i blokiranog grlića materice nije mogla da se porodi prirodnim putem. Takođe, kako navodi, lekari nisu znali kako će proći carski rez i koliko vremena će biti potrebno da obe bebe izvade napolje.

Trudnica doktor bolnica

Foto: Shutterstock

U 34. nedelji trudnoće, 20. februara ove godine Medlin je otišla na carski rez. Njen suprug Džon bio je, kaže, apsolutno miran, a ona se skamenila od straha. Ipak, ispostavilo se da je strah bio bezrazložan: lekari su kroz jedan rez na stomaku izvadili obe bebe. Presrećni roditelji dali su dečacima imena Nejt i Kol.

- Kad sam ih prvi put uzela u naručje, mislila sam da će mi srce iskočiti iz grudi - priseća se Medlin i dodaje:

- Imali smo svega 10 minuta da ih držimo u naručju pre nego što će biti prebačeni na intenzivnu negu, ali to je bilo sve o čemu sam sanjala.

Priznaje da joj je posebno teško palo to što je morala da bude odvojena od blizanaca. Da bi dobijali prirodnu hranu, Medlin se na svaka dva sata izmlazavala i jednom dnevno nosila je hranu za Nejt i Kola u bolnicu.

Posle 17 dana blizanci su pušteni kući. Danas, tri meseca kasnije, Medlin i Džon uživaju u porodičnom okruženju sa svojim naslednicima. Kažu kako jedva čekaju da dečaci porastu da bi im rekli koliko su čudesni i posebni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Vodolijax

    20. maj 2023. | 16:03

    Svi smo mi čudesni i divni dok ne odrastemo ......a onda počinje žurka za roditelje......

    Podelite komentar