• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Formula spokojnog letnjeg odmora za bebu i roditelje: Saveti pedijatra zlata vredni

Vreme čitanja: oko 3 min.

Adekvatna zaštita od sunca, boravak napolju u ranim jutarnjim i kasnim poslepodnevnim časovima, oprez sa rashladnim uređajima i zdrava i proverena ishrana saveti su pedijatra kako bi se izbegle neprijatnosti

  • 0
Beba, pesak, more, plaža odmor, sunce Foto-ilustracija: Shutterstock

Letnja sezona i putovanja donose nove nedoumice i brojna pitanja roditelja. Kada i gde ići, šta poneti i o čemu voditi računa samo su neka od njih. Pedijatri su saglasni - da bi putovanje sa bebom bilo pravo zadovoljstvo, potrebna je dobra priprema!

- Novorođenčad, odnosno bebe do 30 dana života, ne bi smele da borave na moru - kaže pedijatar-neonatolog prim. dr Dragomir Branković.

- Nezavisno od uzrasta, a sve do navršene treće godine života, preporuka je da se izbegavaju najtopliji letnji meseci, poput jula i avgusta. Takođe, treba izbegavati destinacije sa izrazito visokim temperaturama, tropskom i suptropskom klimom.

Osim povoljnog perioda za boravak bebe na moru, važno je izabrati i adekvatno prevozno sredstvo. Zdrave bebe dobro podnose putovanje avionom. Zbog pritiska tokom poletanja i sletanja valja joj dati da sisa ili ponuditi bočicu sa mlekom, čajem ili vodom.

- Ukoliko joj je nosić zapušen, slabije prohodan ili ima oskudan sekret u nosu, pre poletanja stavite u obe bebine nozdrve po kap rastvora za nos, prema preporuci pedijatra - kaže prim. dr Branković.

Ukoliko na put krećete automobilom, naš sagovornik savetuje obavezne pauze na dva do tri sata kada ćete bebu i nahraniti, presvući ili umiriti. Nikada ne hranite bebu dok je automobil u pokretu.

Kada je u pitanju izlaganje suncu, i tu su preporuke jasne:

- Bebu do godinu dana ne izlažite suncu. Ona bi trebalo da je uvek u hladu ili ispod suncobrana. Izbegavajte i da je držite blizu same vode zbog sunčevih zraka koji se reflektuju o površinu. U najtoplijim satima, između 11 h i 16 h, beba ne bi trebalo da bude na plaži, već u sobi da spava. Ukoliko ste prinuđeni da iz bilo kog razloga budete napolju, beba uvek mora da ima šeširić na glavi. Dobro zaštite glavu bebe kojoj nije zarasla velika fontanela (obično do godinu ili godinu i po dana) od direktnog, posebno dužeg, delovanja sunčevih zraka - savetuje naš sagovornik.

Kako preporučuje prim. dr Branković, dan započnite blagotvornom šetnjom pored morske vode, odmah posle jutarnjeg buđenja i hranjenja. Kasnije šetnje nemaju takve efekte zbog porasta dnevne temperature, potencijalnog vetra koji je čest na primorskim destinacijama, a koji, osim peska i prašine, može da donese i polen.

- Prvo kupanje u moru ne bi trebalo da traje duže od 15 do 20 minuta. Odmah po izlasku iz vode, bebu treba oprati slatkom vodom (dovoljna je i zagrejana voda iz flaše), valja dobro osušiti kožu i namaziti je zaštitnom kremom protiv UVA i UVB zraka s faktorom 50. Svako kupanje u morskoj vodi podrazumeva istu proceduru. Nikada ne ostavljajte da se morska voda suši na telu beba, jer to bitno povećava mogućnost opekotina - ističe on.

Čest je slučaj da je dnevni odmor nemoguć bez korišćenja klime. Dugotrajni boravak bebe u klimom rashlađenim uslovima ne samo da nije pogodan nego može da bude štetan zbog infekcija respiratornih puteva, kao i zbog teškoća u adaptaciji usled velike razlike u temperaturi unutrašnje i spoljne sredine. Ako već morate, uključujte klimu kratkotrajno i po mogućstvu u drugoj prostoriji bez spuštanja temperature ispod 20 stepeni. Isto važi i za klimu u automobilu.

- Neispavana beba je plačljiva, uznemirana, teško će se odvajati od majke i slabije uzimati hranu. To će dovesti do toga da će i roditelji postati neispavani i umorni, a onda boravak na moru postaje sve drugo samo ne odmor - zaključuje dr Branković.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Zdravo svete!": Ana Ivanović podelila snimak koji je raznežio sve

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba