• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Disregulacija imunog sistema jedan je od uzroka postporođajne depresije, navodi istraživanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nijedna žena ne bi trebala da pati godinama nakon porođaja", kaže dr Ejnav Akort

  • 0
trudnoća, trudnica Foto: Shutterstock

Žene sa mentalnim problemima koji traju  do tri godine nakon porođaja možda pate od nepravilnih reakcija imunog sistema, prema novom istraživanju. Nalazi su objavljeni u američkom časopisu za reproduktivnu imunologiju.

- Otkrili smo da su žene koje su pokazivale kliničke simptome depresije, anksioznosti ili posttraumatskog stresnog poremećaja, dve do tri godine nakon porođaja, imale genetski veću prevalenciju aktivacije odbrambenog mehanizma imunog sistema - rekla je dr Ejnav Akort.

Ona navodi da izgleda da su ove žene imale smanjenje aktivnosti gena povezanih sa antivirusnim imunim odgovorima koji mogu pružiti telu zaštitu od patogena. Naime, jedna od osam žena doživljava značajne simptome perinatalnog raspoloženja i poremećaja anksioznosti koji mogu ometati opšte zdravlje, svakodnevne aktivnosti i porodični život.

depresija, strah,silovanje, nasilje, Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled Foto: Shutterstock

Veliki deo dosadašnjih istraživanja fokusiran je na perinatalni period i prvu godinu nakon porođaja. Istraživači su anketirali 33 žene o njihovom mentalnom zdravlju tokom dužeg perioda, dve do tri godine nakon porođaja. Učesnice studije dale su i uzorak krvi, a naučnici su izvršili bioinformatičke analize diferencijalne ekspresije gena.

Dugotrajna, uporna i jaka postporođajna anksioznost, depresija i posttraumatski sindrom su oblast koja je užasno nedovoljno proučavana.

- U ovom preliminarnom istraživanju, uporedili smo žene koje imaju produžene simptome poremećaja raspoloženja i anksioznosti sa onima koje nisu prijavile loše mentalno zdravlje, i identifikovali smo genetske razlike u upalama. Biće potrebne dodatne studije kako bi se dublje uronilo u ulogu koju zapaljenje u organizmu može igrati u postporođajnoj mentalnoj bolesti - naglasila je dr Akort.

Primarni cilj ovog rada je dizajniranje krvnog testa koji bi otkrio koje su žene u najvećem riziku od ozbiljnih i produženih postporođajnih poremećaja raspoloženja.

- Želimo da otkrijemo zašto su neke žene izložene većem riziku od depresije, anksioznosti i PTSP-a. Nijedna žena ne bi trebala da pati godinama nakon porođaja - ističe dr Ejnav, a prenosi "Neurosciencenews".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba