• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Povežite se sa bebom dok je još u stomaku, uključite i partnera: Dodir, glas, meditacija i vizualizacija

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mali trikovi koji mogu da donesu veliku korist

  • 1
Trudnica trudnoća stomak Foto: Shutterstock

Šta vam prolazi kroz glavu kad čujete frazu "povezivanje sa bebom"? Verovatno su to zajednički trenuci, na primer, kad vam se novorođenče prvi put stavi na grudi i uspostavite kontakt očima, zatim kad osetite njegovu ručicu u svojoj.

Ovi rani trenuci povezivanja su veoma važni u razvoju osećaja sigurnosti i privrženosti kod bebe; što je jača veza između roditelja i deteta, to su bolji dugoročni ishodi mentalnog zdravlja deteta (emocionalni, društveni, kognitivni). I povrh toga, tehnika "kože na kožu" nudi veliku količinu fizičkih benefita vama i bebi.

Ali, povezivanje sa vašim mališanom zapravo može početi mnogo pre nego što se rodi, a to se zove "in-utero" veza.

Zašto je ona važna?

Emocionalna vezanost za bebu tokom trudnoće ima veliki uticaj na emocionalnu vezanost za bebu kad se rodi, što igra veliku ulogu u psihološkom zdravlju vašeg deteta, a i vašem mentalnom zdravlju nakon porođaja.

Za muške partnere, odnosno buduće očeve, mnogo je teže da osete tu povezanost pre rođenja, jer nemaju fizičku vezu sa bebom.  Ali to ne znači da ona ne može da se kreira. Ovo je pet načina kako to da uradite.

1. Okrenite se meditaciji

Meditacija je odličan način da smirite svoje telo, izgradite samopouzdani osećaj kontrole i poboljšate jasnoću.

Pokušajte da provedete nekoliko minuta u meditativnom stanju svaki dan; prenesite misli na svoj stomak i dete koje raste u vama. Pustite da sve ostalo nestane, fokusirajte se na svoj dah, telo i bebu.

Za vašeg partnera: Ako je voljan da proba meditaciju, neka vežba vizualizacije - još jednu tehniku meditativne relaksacije. Neka vizualizuje vašu bebu, kako je prvi put drži i gleda je pravo u oči.

2. Koristite glas

Razgovor sa bebom ne samo da može pomoći u jačanju veze koju osećate, već, i, nakon 20 nedelja ona može da počne da čuje vaš glas (ili bar prigušenu verziju).

Novorođenčad pokazuje afinitet prema majčinom glasu, baš zato jer su navikla da ga čuju dok su u stomaku.

Možete čitati knjigu naglas, pričati o tome šta vam se dogodilo tokom dana ili podeliti stvari kojima se radujete.

Za vašeg partnera: I on može da se uključi u akciju! Neka to bude noćni ritual u kojem oboje razgovarate sa bebom, a ako imate drugu decu, možete i njih da uvedete u ovo porodično povezivanje.

3. Gledajte fotografiju sa sonografije

Držanje fotografije sa ultrazvuka, navodno, kreira jaču vezu.

Odnosno, ovaj proces čini da vam se trudnoća učini "stvarnijom", a možda ćete čak i probati da definišete crte bebinog lica.

Za vašeg partnera: Ako možete, pokušajte zajedno da prisustvujete ultrazvučnom skeniranju,  jer je zaista moćno iskustvo kad 'vidite' svoju bebu prvi put.

trudnoća, trudnica Foto: Shutterstock

4. Koristite dodir

Sredinom drugog tromesečja počećete da osećate da se beba pomera i to će trajati sve do porođaja. Usredsredite se na povezivanje sa njihovim pokretima - ako osetite udarac nogom, nežno pritisnite nazad, kako biste izgradili fizičku vezu sa svojim mališanom.

Za vašeg partnera: Neverovatno je kad osetite ta prva "lepršanja". Pokažite mu kako se pokreti menjaju od lepršanja, preko okretanja, do udaraca nogom i šakom...

5. Dajte joj ime

Čak i ako još niste odabrali ime ili ako ne znate pol, pokušajte da svojoj bebi date simpatičan nadimak sa kojim se možete povezati. Imenovanje odmah povećava vezanost.

Za celu porodicu: Davanje bebi nadimka dok je još u materici može biti odlično za vašeg partnera ili drugu decu. To je lak i zabavan način da svi počnu da se povezuju sa bebom pre nego što stigne na svet, prenosi "Baby2Body".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako se rešiti grčeva kod bebe

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Свештеник

    16. avgust 2023. | 07:41

    Мислим да ви пишете и објављујете за Србију која је Православна земља, и која има много племенитих Светитеља, Светитељки, Јунака, Јунакиња, Интелектуалаца, Интелелтуалки...много је наш Народ везан за Породицу, Претке, Традицију, Крсну Славу, Светог Саву Који нас је учио: Молитви, Посту, Исповести, Причести, одласку Недељом и Празницима на св.Литургију... и то нам даје љубав чак и према непријатељима, а камо ли према Породици. Да ли ви стварно не схватате да су те медитације, јоге за нас ПРЕЉУБА У ВЕРИ? Немам ништа против да неко ко се родио било где, у било којем Народу држи оно што је у његовој традицији и вери. Но, ми смо Срби и зна се шта је наше, и немојмо да губимо Најлепшу и Најплеменитију Веру која једина проповеда "љубав и према непријатељима", што нас разликује од друге и због Које су наши Свети Преци Крв пролили! Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нас грешне !(то понављајмо на бројаници, па ћемо видети резултате).

    Podelite komentar