• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priča mame prevremeno rođene bebe: "Prvi dan posle porođaja mi je bio najteži"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žene koje prolaze kroz ovakve situacije pravi su heroji

  • 0
Dete beba prevremeno rođeno inkubator incubator Foto: Shutterstock

Svakoj ženi koja očekuje bebu jasno je da će tu biti neprospavanih noći, pomalo straha od novog i svega što ide u prvim danima roditeljstva. Ali kada bebu donesete ranije na svet nego što je bilo očekivano, čeka vas jaka borba.

Svetski dan prevremeno rođenih beba je 17. novembar, koji je obeležen na Institutu za neonatologiju, na mestu gde se prevremeno rođene bebe neguju i jačaju. Tu je jedna mama podelila priču kroz koju prolazi, nakon prevremenog rođenja svojih dveju beba.

- U avgustu sam rodila dve devojčice pre vremena, tačnije u 27. nedelji. Bile su jako male, starija je imala 810 grama, a mlađa 790 grama. Ne treba ni da kažem da mi je prvi dan posle porođaja bilo jako teško kada sam išla da ih vidim i prvi kontakt sa njima imala sam u samom porodilištu - kaže N. S.

Kako priznaje, bila je spremna na cevčice i inkubatore. Prošlo je već tri meseca, bebice napreduju i idu nabolje.

- Zahvalila bih se celom kolektivu koji se trudi da bebe napreduju. Moram da kažem da nam je razvojna nega dosta pomogla, pogotovo u trenucima sa starijom ćerkicom koja je bila lošije od mlađe. Prvi kontakt sa njom je bio jako težak, ali je prijao nama kao roditeljima i njoj kao bebi.

Prema njenim rečima treba nastaviti sa tom razvojnom negom i bez obzira kakvi epidemiološki uslovi da budu, majke treba da imaju iste uslove kao medicinski radnici u ustanovi.

- Kako treba da se izjednače medicinski radnici i majke, tako mislim i za očeve. Recimo, suprug i ja se smenjujemo, bukvalno brojimo pošto imamo dve bebe ko će koliko dugo jednu ili drugu da drži. Ne kažemo "Sad bih ja da držim stariju ili mlađu", nego kažemo: "Sad je red na mene", jer želimo da podjednako budemo sa obema - kaže sagovornica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milena je mama prevremeno rođenih bliznakinja: Od prvog dana hrani ih svojim mlekom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba