• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas obeležavamo Svetski dan prevremeno rođenih beba: Koji su to prvi mali koraci za veliku pomoć

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi kontakti između roditelja i deteta su izuzetno važni za obe strane

  • 0
Beba, roditelji, dete, refleks, refleks kod bebe Foto: Shutterstock

Svi roditelji željno iščekuju dan kada će njihova beba doći na svet i doneti im u život najlepšu ulogu. Ipak, ne ide baš sve uvek po planu, pa se dogodi i da novorođenče i porani.

U Srbiji je od ukupnog broja porođaja u 2020. godini bilo 6,5 odsto preterminskih, kako je saopšteno na okruglom stolu „Mali koraci, veliki pomaci - omogućimo kontakt koža-na-kožu svakoj bebi čak i kad požuri na svet“, koji je organizovao Institut za neonatologiju u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje Srbije, Udruženjem pedijatara Srbije, udruženjima roditelja prevremeno rođene dece i UNICEF-om. Danas se u našoj državi obeležava upravo ovaj dan, Svetski dan prevremeno rođenih beba.

Kada se beba ranije rodi, ona se prevozi na Institut za neonatologiju gde se dalje o njoj brinu lekari i medicinske sestre. U tim prvim danima jako je važan dodir "koža na kožu", a šta je sve potrebno, pored konstantne medicinske ponoći, da roditelji urade kako bi se njihovo maleno čedo brzo oporavilo i izašlo iz bolnice?

Roditelji treba da prate signale svog deteta

Dete ne može da priča ni hoda, ali svojim potezima pokazuje šta mu treba. Na primer, u početku će mu smetati jako svetlo i buka, neprijatni mirisi, ometanje sna i slično jer je tako naučeno u materici. Radite ono što bebu smiruje, obratite pažnju da li joj se menja boja kože, kolika joj je brzina srčanih otkucaja kao i kakav joj je ritam disanja. Takođe, da li pravi neuobičajene pokrete rukama i nogama, da li mljacka, da li ima bolne grimase...

Budite tu za dete

Prevremeni porođaj izmešta dete u neko izolovano područje sa mnogo nepoznatih senzacija. Iako mu je potrebna medicinska nega, ipak je prisustvo, pre svega majke vežno, ali i uloga oca; najvažniji deo života beba i prva komunikacija se odigrava od prvog susreta na neonatološkom odeljenju. Možda ćete u prvim danima biti razočarani ako ne budete mogli da držite svoju bebu, ali znajte da ona oseća vaše prisustvo. Tiho joj pevajte, tepajte ili pričajte jer je to jedini glas koji ona prepoznaje.

Stavite je na grudi

U zavisnosti od bebinog zdravstvenog stanja zavisi i kada ćete moći prvi put da je držite na grudima. Jasno je da se može javiti strah i zabrinutost ali će to brzo nestati kada dobijete uputstva zaposlenih. Dokazano je da dodir "koža na kožu" dovodi do bržeg oporavka bebe i to mogu raditi i očevi. Takozvani kengurski položaj doprinosi mnogo sigurnosti bebe.

Kako se on izvodi?

Izvodi se tako što se beba bez odeće spušta na gole grudi roditelja i tako će beba osetiti njegov miris, osluškivaće glas roditelja i otkucaje njegovog srca. Odmah ćete primetiti da će beba tokom ovog kontakta "koža na kožu" biti mirnija i duže će spavati.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako da dete lako progovori

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba