• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Doktorka je rodila ćerku Alis u 51. godini: "Najbolja stvar koju sam ikada uradila"

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Potpuno sam svesna da ću imati 69 kada Alis bude imala 18, a 71 kada ona bude imala 20 godina. Njen tata, Kolin, sada ima 63 godine i kaže da ga nije briga da li neko misli da je Alisin deda"

  • 0

Dr Rene Hoenderkamp rodila je ćerku Alis u 51. godini.

Tu informaciju je prvo saopštila svom tridesetogodišnjem sinu, koji se prilično zaprepastio. Rodila ga je u 21. godini, a sestru je dobio u doba kada on sam treba da ima dete, a njegova majka unuke. Umesto da povremeno brine o unucima, nju su čekale neprospavane noći, menjanje pelena i grčevi.

Ali, radovala se ovom izazovu i znala je da ništa neće biti isto kao pre 30 godina.

- To što imam dvoje dece sa 30-godišnjom razlikom u godinama omogućava mi da uporedim trudnoću i majčinstvo u razmaku od tri decenije, i, uprkos svim glupostima koje su upućene starijim majkama kao što sam ja, mogu slobodno reći da to što imam bebu u 50. je najbolja stvar koju sam ikada uradila, da, uključujući to što sam imala jednu u svojim 20-im - napisala je ona u autorskom tekstu koji je objavio "Daily Mail".

Sada je spremnija da bude bolja mama i da pruži divno detinjstvo svojoj devojčici

Alis sada ima pet, ona ima 56 godina, i osim bolova u zglobovima i menopauze, kaže da obožava svaki minut majčinstva.

- U stvari, rekla bih da je ceo proces ovog puta bio lakši: imam više vremena, strpljenja, vere u sebe i sigurno sam mnogo bolja mama nego što sam bila pre 30 godina.

Misli da će bebe koje žene dobijaju u kasnom dobu postati sve češće. Kao lekar opšte prakse, svojim pacijentima govori da ne gube nadu, da nikad nije kasno. Žene imaju opcije koje uključuju prirodnu trudnoću (retko, ali se dešava preko 50.), sa sopstvenim smrznutim jajnim ćelijama ili zamrznuti embrionima, ili donatorskom jajnom ćelijom ili embrionima.

- Moja trudnoća sa Kalumom, koji sada ima 34 godine, nije bila planirana. Bila sam sa Kalumovim ocem pet godina, ali oboje smo bili veoma mladi: on je imao 24, ja samo 21. Razišli smo se prilično brzo nakon što se Kalum rodio, iako smo ostali prijatelji i on je uvek igrao važnu ulogu u Kalumovom i mom životu. Alisa ga zove deda Miki. Kao samohrana majka sa hipotekom za otplatu, nisam imala izbora osim da se vratim na posao kada je on imao samo 28 dana. Moja karijera je napredovala veoma brzo (delimično zahvaljujući nizu briljantnih dadilja) i dostigla sam visine direktora izdavačke kuće za OK! časopis - navodi ona i nastavlja:

- Kada je Kalum imao 12 godina, odlučila sam da promenim karijeru i studiram medicinu. Tamo sam upoznala svog partnera Kolina. Ja sam imala 43, a on 50, bio je razveden i imao je petoro dece, sada između 25 i 34 godine, tako da smo svi zajedno sa Kalumom bili u jednoj velikoj srećnoj porodici.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Daily Mail Femail (@femail)

Njene dve najbolje drugarice su se porodile sa 43 i 49 godina, tako da je čvrsto verovala da se tako nešto može dogoditi i njoj. Smatra da težnja ka srećnom, uravnoteženom podizanju detete nikada ne bi trebalo da bude osuđivana od strane bilo koga. Za nju je zdrava trudnoća bila stanje uma: odbijala je da veruje da će biti teško sa 50. Bila je odlučna da to uradi dobro i kako treba.

- Jedan od razloga zbog kojih sam svoju trudnoću držala u tajnosti je taj što je jedna od mojih šefova govorio protiv ideje da starije žene imaju bebe. Verovala je da ste glupi ako zatrudnite posle 30. U stvari, kada sam joj na kraju rekla, pitala je da li sam razmišljala o prekidu. Istina je, kao što sam otkrila, da trudnoća u bilo kom uzrastu može biti ili neverovatno laka, ili teška, problematična i složena. To je veoma individualna stvar i godine su samo jedan mali faktor - piše dalje doktorka.

Uvek se trudila da ostane mlada duhom, zdrava i fit

Da, starije majke su u opasnosti od genetskih komplikacija i potencijalnih problema, ali proces praćenja i testiranja je sada veoma sofisticiran i to je veoma umirujuće.

- Sećam se olakšanja kada sam videla i čula taj mali otkucaj srca kao da je bilo juče. Celo iskustvo nije moglo biti drugačije nego kada sam imala 20 godina i bila potpuno nesvesna bilo kakvih potencijalnih rizika ili komplikacija. Iako je Kalumovo rođenje bilo brzo i prilično lako, Kolin me je savetovao da zakažem carski rez. U početku sam bila užasnuta, ali moj konsultant se složio, rekavši mi da postoji visok rizik od mrtvorođenosti kod starijih majki (posteljica može biti nepouzdana, ali to se ne vidi na snimcima) i da čak i ako bih počela da se porođam prirodnim putem, postojala je veoma velika šansa da se stvari ionako završe hitnim carskim rezom.

Alisa je rođena u 38. nedelji, teška oko tri kilograma. Vratila se kući u roku od 18 sati, a izašla je u kupovinu nakon dva dana. Bila sam tako ponosna na nivo svoje kondicije.

- Sada, kada se družim sa drugim mamama, mislim da se prilično dobro uklapam. Sigurno ne izgledam kao da sam Alisina baka. Ali kada novi prijatelji otkriju moje godine, njihova reakcija je obično puna iznenađenja. Uzvikuju: "Mora da si iscrpljena!" i "Kako se, zaboga, snalaziš?". Istina je da mi je ceo proces znatno lakši nego kada sam imala 21 godinu. Kao lekar, znam kada da brinem, a kada da ostanem mirna, i to iskustvo oduzima toliko stresa koji sam imala kao mlada mama. Znam da sam srećan što uživam mnogo više finansijske sigurnosti nego što sam imala sa 21 i to uklanja veliki sloj stresa. I dalje radim kao slobodni lekar opšte prakse i voditeljka, ali honorarno.

Kada nije sa mamom, Alis čuva 80-godišnja baka. Kaže da joj je briga za Alis dala novi život. Doktorka Rene je posle samo dva meseca od porođaja dobila i unuku Belu.

- Potpuno sam svesna da ću imati 69 kada Alis bude imala 18, a 71 kada ona bude imala 20 godina. Njen tata, Kolin, sada ima 63 godine i kaže da ga nije briga da li neko misli da je Alisin deda. Veoma sam ponosna što sam njena mama - i ponosna sam što sam naporno radila da bih ostala mlada, u formi i zdrava - zaključuje ova mama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Irena Marković rešava top tri nedoumice današnjih roditelja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba