• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od kog uzrasta treba dete da izlažete multimedijalnom sadržaju? Stručnjaci savetuju "ne ispod 18 meseci"

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
dete, televizor, ekran, gledanje, gleda, crtaći Foto: Pixabay.com

Veliki deo razvoja mozga bebe se dešava u prve 2 godine života. Zato je izrazito važno da bebe i mala deca istražuju svoje okruženje i iskuse mnoge prizore, zvukove, ukuse i teksture. Interakcija i igranje sa drugima pomaže deci da uče o svetu oko sebe.

Baš iz tog razloga stručnjaci preporučuju ograničavanje vremena koje bebe i mala deca provode ispred ekrana. To je dobar savet – ali u današnjem svetu može biti teško držati bebe i malu decu podalje od televizora, tableta, računara, pametnih telefona i sistema za igre koje će videti.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje da bebe mlađe od 18 meseci uopšte nemaju kontakt sa ekranom bilo kog tehnološkog uređaja. Izuzetak od ovog pravila je video ćaskanje sa bakom i dedom ili drugim članovima porodice i prijateljima, što se smatra kvalitetnim vremenom u interakciji sa drugim ljudima.

Od druge i treće godine, u redu je da deca provode do jedan sat dnevno gledajući visokokvalitetne obrazovne programe.

Istražite igre i aplikacije pre nego što ih nabavite za svoje dete. Hiljade aplikacija i igara tvrde da su obrazovno potkovane, ali to ipak nisu. Pretražujte na mreži da vidite koje od njih vaspitači i lekari smatraju najboljima.

Takođe, ohrabrite svoje dete da bude fizički aktivno svaki dan. Isključite uređaje tokom obroka i najmanje jedan sat pre spavanja. 

Ne ostavljajte ekrane uključene u pozadini i isključite telefon kada ste sa detetom. Ovo može odvratiti pažnju od vaših interakcija i igre deteta, prenosi "Kidshealth".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako stvoriti radnu naviku kod deteta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba