• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta da očekujete kao roditelj "dugine bebe"? Tuga je normalna, čak i kad dođe sunce

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne žele svi da vide svoje živo dete kao "dugu" ili dete koje su izgubili kao "oluju". Neki roditelji ne žele da definišu svoje dete na osnovu gubitka

  • 0
Trudnica Foto:Shutterstock

Tugovanje može biti težak proces, posebno nakon što ste doživeli gubitak bebe (pobačaj, mrtvorođenče). Ponekad će roditelji pokušati ponovo da začnu bebu ili će se odlučiti da usvoje decu nakon što dožive takav gubitak, a ta deca se često nazivaju „duginim bebama“. Ovaj izraz treba da se odnosi na nešto lepo posle mračnog vremena - dugu posle oluje.

Adina Kern-Goldberger, specijalista za ginekologiju i trudnoću, govori o tome šta možete očekivati kada očekujete "duginu bebu" i svu potencijalnu radost i izazove koji dolaze sa tim iskustvom.

Mnogi roditelji nalaze utehu u frazi koja je stekla popularnost na društvenim mrežama i veb stranicama o trudnoći. Ali ako vam termin ne prija, ne morate da se osećate pod pritiskom da ga koristite. Vaša osećanja su važeća bez obzira na to kako odlučite da komunicirate sa drugima o gubitku koji ste doživeli.

- Ne žele svi da vide svoje živo dete kao "dugu" ili dete koje su izgubili kao "oluju". Neki roditelji ne žele da definišu svoje dete na osnovu gubitka. To je emocionalno teška tema i ne postoji pravi odgovor za sve. Termin treba da bude od pomoći onima koji se s njim povezuju, ali ga zanemarite ako izaziva stres ili tugu - savetuje dr Kern-Goldberger.

Srećan događaj, kao što je trudnoća ili usvajanje deteta nakon gubitka, može doneti snažne, istovremene talase radosti i tuge. Osećati ove dve suprotnosti u isto vreme ponekad može biti zbunjujuće. A mogu da se pojave i novi izazovi poput stresa, anksioznosti i depresije.

- Budite otvoreni sa svojim zdravstvenim radnicima o tome kako se osećate. Ovde smo da vas podržimo emocionalno, ne samo fizički. Niste sami. Iskustva poput ovih su toliko nijansirana da je važno napraviti prostor za svoje potrebe, dozvoliti sebi da se osećate kako god se osećate i ići korak po korak - govori dr Adina.

Suočavanje sa toboganom emocija dovoljno je opterećujuće, a komentari okoline dodatno otežavaju stvari.

- Mediji trudnoću prikazuju kao neku vrstu garancije, kao da se gubitak bebe nikada ne dešava. Ovaj popularni pogled na trudnoću još više otežava roditeljima koji dožive gubitak. Drugi ne razumeju kroz šta prolaze i mogu biti šokirani kada čuju o pobačaju ili mrtvorođenju. Tada ljudi govore stvari koje mogu biti duboko uvredljive za roditelje - primećuje Kern-Goldberger, a prenosi "Clevelandclinic".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako dojiti uspavanu bebu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba