• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ispovest jedne mame o teškom periodu posle porođaja: "Za brigu o trojkama potrebno je 28 sati dnevno"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prva se rodila Ava, sa težinom od 1,8 kg, a potom Tedi sa jakih 2,1 kg. Erik je poslednji i imao je tada 2,3 kg

  • 0

Bračni par iz Kanbere, Silje i Džordan, sećaju se tačnog trenutka kada im je život dobio potpuno novi tok. To je bilo kada su na redovnom ultrazvuku umesto jednog fetusa ugledali tri.

Bili su u potpunom šoku i zbunjeni, s obzirom na to da niko u njihivoj familiji nema blizance ni trojke.

Silje je nosila "spontane trojke" - izraz koji se koristi za začeće trojki prirodnim putem. Sa 18-mesečnim detetom kod kuće, tročlana porodica je u sekundi prerasla u šestočlanu.

Mama je počela da se brine da li će uspeti da iznese trudnoću do kraja. Pored fizičkog stresa, bila je zabrinuta i oko nabavke svega što im je potrebno za njihovu porodicu koja se širila.

Visokorizična trudnoća

I brzo su se troškovi zbrajali. U to vreme, porodica je živela u kući sa dve spavaće sobe i imali su jedan auto. To su bile prve dve velike stvari o čijem nadograđivanju su morali da razmišljaju.

Pošto nisu mogli da pronađu kolica sa tri sedišta nigde u svom mestu, porodica ih je nabavila u inostranstvu - što im je odnelo 4.000 dolara u startu.

Između punog radnog vremena, brige o bebi i pripremama za trojke, Silje je takođe bila zatrpana lekarskim pregledima. Trudnoća je bila visokorizična, i stalno je bila pod lekarskim nadzorom. Na jednom od rutinskih pregleda doktorka joj je saopštila da je visok rizik nošenja trudnoće do kraja. Ponudili su joj da okonča razvoj jednog ploda, što za nju i njenog supruga nije bila opcija za razmatranje.

Međutim, savetovali su joj da ako nastavi trudnoću, možda sve trojke neće preživeti. Kako je trudnoća odmicala, njoj je bilo sve teže. Stalno je ležala, noge su joj bile otečene, ugojila se i imala je konstantne bolove u karlici. U 34. nedelji lekari su odlučili da je došlo vreme da je porode.

Svo troje su se rodili u razmaku od samo dva minuta, a porođaju su prisustvovala tri pedijatra, dva ginekologa, anesteziolog i babica.

Prva se rodila Ava, sa težinom od 1,8 kg, a potom Tedi sa jakih 2,1 kg. Erik je poslednji i imao je tada 2,3 kg.

Silje je dobila priliku da se mazi sa Avom, dok su Tedija i Erika odvezli na intenzivnu intenzivnu negu na podršku disanju. Ava se ubrzo potom pridružila svojoj braći, a tata ih je nadgledao.

U međuvremenu, Silje je odvedena na intenzivnu negu pre nego što se smestila u svoju sobu u porodilištu. Zanimljivo, samo šest sati nakon porođaja, Silje je uspela da miluje sve tri svoje bebe.

Jedna po jedna, svaka je stavljena na Siljine grudi, što je značilo da je došao kraj najtežim brigama. Posle pet dana mama je puštena kući.

Život sa trojkama i podrška psihologa

Nakon 19 dana u bolnici, roditeljima je dozvoljeno da svo troje dece povedu kući, a onda je krenuo potpuno novi život.

Savladala je kako da doji dve bebe u isto vreme, dok je treća pila izmlaženo mleko. I otkrila je kako svaka beba voli da se drži, ljulja i presvlači.

- Ljudi bi me zvali super mama, ali nikad se nisam osećala tako. Stalno je jedna beba plakala ili sam bila potrebna jednoj bebi, a njihov plač je činio da se osećam kao da ne uspevam. Stalno se osećam kao da ne provodim dovoljno vremena sa jednom od njih.

Fizički i psihički iscrpljen, Silje nije imala kada da izađe iz kuće. Bila je zaglavljena u ciklusu hranjenja, pranja flaša i menjanja pelena - i nije imala vremena da spava. Silje je bila toliko iscrpljena da otkriva da bi povremeno zaspala stojeći.

Uprkos stalnom okruženju porodice i prijatelja, ona se i dalje osećala kao da ne radi dovoljno i da ništa ne stiže.

- Za brigu o trojkama potrebno je 28 sati dnevno. Sa samo 24 sata u danu, namešteno je protiv vas od samog početka - jasna je ova mama.

Obuzeta perinatalnom anksioznošću, potražila je pomoć od onlajn psihijatra. Preko "Zoom-a", Silje je ljuljala dvoje novorođenčadi u krilu i pričala o svojim osećanjima.

- Bilo mi je tako teško da idem u šetnju, izađem napolje i upoznam druge ljude. Imala sam toliko podrške od svoje porodice i prijatelja, ali sam se osećala tako loše tražeći od njih stalnu pomoć.

Radeći na izražavanju svojih emocija, Silje je zahvalna na svom psihijatru i sada se zalaže da ovako nešto bude dostupno svim roditeljima koji se muče.

Sada kao direktorka Australijskog udruženja za višestruke trudnoće, ova super mama neće stati dok svaki roditelj ne bude imao pristup podršci koja im je potrebna, piše "7Life".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Većina sugrađana je saglasna po ovom pitanju: Da li bi očevi trebalo da prisustvuju porođaju?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba