• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Okvirni spisak stvari koje su vam potrebne u prvim danima kada stigne beba

M. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Spremite se na vreme

  • 0
Novorođenče Foto: Shutterstock

Svaku mamu koja se porađa prvi put uglavnom muče ista pitanja, a jedna od najvećih je šta joj je sve potrebno za bebu jednom kada dođe na svet.

Tu su razne potrepštine od odeće, kozmetike, opreme za kupanje, jelo i presvlačenje... Srećom, postoji okvirni spisak, koji može da vam olakša ovu brigu. Mnogi se nalaze na internetu i forumima koji objedinjuju savete šta je sve potrebno da se nabavi u samom startu.

Dobro je imati ovakav spisak pri ruci tokom trudnoće, jer ne samo što vam olakša dane posle porođaja, jer dolazite kući na gotovo i spremno, već sprečava preteranu i nepotrebnu kupovinu, pogotovo ako taj zadatak ostavite tatama. 

Važno je uvek da imate na umu da deca brzo rastu i da se njihove potrebe stalno menjaju, naročito tokom prve godine života. Zato će iskusne mame uvek da vas posavetuju da ostanete umereni i da dobro procenite šta je ono što vam zaista treba, a bez čega se može.

novorođenče, beba, mala beba, dete, držanje bebe Foto: Shutterstock

Spisak stvari za bebu u porodilištu

Ono što je potrebno da imate za bebu u samom porodilištu su pre svega pelene za bebu za jednokratnu upotrebu, u najmanjoj veličini. Dovoljno vam je jedno pakovanje. Takođe je potrebna i krema za pelensku regiju bebe koja se maže bebama prilikom menjanja pelena. Ima mnogo opcija, ali za bebe je uvek pravilo - što prirodnije, to bolje. Obavezno i pakovanje vlažnih maramica, mada u porodilištima uglavnom postoje adekvatna oprema za pranje ukakanih bebinih guza.

Za sve dodatne stvari koje bi eventualno mogle da vam budu potrebne zavisi od samog porodilišta u kom planirate da se porodite. Većina ima svu potrebnu opremu za kupanje, oblačenje i hranjene beba.

Spisak stvari za bebin izlazak iz porodilišta

Da bi ste izašli iz porodilišta potrebna vam je pre svega prva odećica za bebu koju čine bodi ili benkica i zeka (odnosno jednodelno odelce), potom čarapice, kapica, (i ako je zima) jakna ili skafander. Obavezno nosiljka, odnosno korpa ili jaje za bebu, obično je u pitanju auto-sedište za novorođenčad. Pošto beba ovo baš brzo preraste, najbolje je da pozajmite i ne trošite nepotrebno novac za nešto što će vam služiti baš kratko. Takođe je potrebno i da ponesete ćebence ili jorgančić, u zavisnosti od vremenskih prilika, za pokrivanje bebe.

Spisak neophodnih stvari za bebu za prve dane kod kuće

Pre svega - jednokratne pelene. One se veoma brzo troše i zato je uvek najbolje uzeti veće pakovanje.  Potrebne su još tetra pelene. To su pamučne pelene koje simaju mnogo različitih i praktičnih namena tokom brige o bebi, a ne samo za povijanje. Pošto se brzo prljaju i mnogo koriste potrebno je minimum deset komada. Tu su još i švedske pelene za takozvani širok povoj koji se kod nas još preporučuje. Pet komada može da bude dovljno. Od stvari koje mogu da budu korisne tu je još i podloga za povijanje bebe.

U prvim danima nege novorođenčeta biće vam neophodne sterilne komprese (oko 10 komada) i povidon jod, hidrogen 3%, namenski sprej za dezinfekciju ili neko slično sredstvo za negu pupka koje će vam preporučiti patronažna sestra ili lekar.

Pošto se bebe kupaju uglavnom svaki dan, neophodni su vam šampon i kupka (pojedinačno ili u kombinaciji) ili sapun. Ono što je neophodno je da formula mora da bude za bebe, i još jednom što prirodnije - to bolje). Potrebna je i krema pelensku regiju, zbog česte pojave ojeda kod beba.

Tu su još bebi ulje ili mleko za telo koji štitte osetljivu bebinu kožu od uticaja sredine, te četka i češalj za kosu bebe zbog čišćenja temenjače, kao i makazice za nokte i mala turpija.

novorođenče, beba, mala beba, dete, držanje bebe Foto: Shutterstock

Svaka mama sa malom bebom obavezno ima kod sebe i fiziološki rastvor u ampulama i pumpicu, tj. mali aspirator za nos jer začepljen nosić otežava hranjenje i remeti bebin san. Potrebni su i štapići za uši sa graničnikom, tek toliko da očistite ušnu školjku i sam ulaz u ušni kanal.

Što se tiče kozmetike možete da nabavite i deterdžent za veš i omekšivač za bebe, meku rukavicu ili frotirić za kupanje bebe i bokal koji vam služi za ispiranje bebe tokom kupanja. Odlučite sami da li vam ovo može biti od koristi.

Spisak odeće za bebu

Ograničite se da ne gomilate previše stvari i računajte da vam je po pet komada osnovne odeće sasvim dovoljno za početak. Nekih od najkorisnijih stvari da imate pri ruci u prvim mesecima su bodići bez rukava. Tu su i benkice ili bodići kratkih ili dugih rukava (zavisno od vremenskih uslova), te donji delovi u vidu pantalonica, najpraktičniji su oni sa stopicama. Zeke odnosno jednodelna odelca, opet kratkih ili dugih rukava (zavisno od vremenskih uslova) su vrlo praktična jer odmah imate kompletno obučenu bebu..

Kapice su potrebne bez obzira na godišnje doba, leti tanje, a zimi deblje, a praktične su i nakon kupanja. Njih je dovoljno dva komada. Ako ne koristite pantalonice i zeke sa stopicama, i čarapice su veoma praktične. Obezbedite četiri para za početak. I ne zaboravite portikle, jer bebe stalno bljuckaju, bar četiri imajte u rezervi.

Spisak opreme za bebu

Pored auto sedišta za bebe koje vam je potrebno zbog njenog prenosa ne samo iz bolnice, već i odlaska na prve preglede kod pedijatra, a i drugih bebinih prvih druženja, potrebna su vam i kolica za bebu. Najpraktičnija su ona koja imaju tri položaja i koja prate bebin razvoj. Bez torbe za bebine stvari ne računajte da ćete da izađete narednih godinu dana, zato gledajte da uzmete nešto što će da izdrži baš mnogo korišćenja. Mnoge mame, ali i tate vole da imaju i kengur ili maramu za nošenje bebe. Nije neophodno, ali je lepo.

Krevetac za bebe je veoma praktičan jer ima mobilne stranice i visine koje se podešavaju, što vam olakšava prve dane sa detetom. U njega idu dušek, posteljina i vreća za spavanje, koja može da se koristi i napolju u šetnjama.

Neophodni su vam još i kadica, odnosno korito za kupanje bebe, najbolje neki veći model, jer bebe brzo rastu, i naravno peškir posle kupanja, koji obično za bebe nameski ima kapuljaču.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako dojiti uspavanu bebu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba