• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kućni trikovi tokom izbijanja zubića: Kad je beba nervozna, ove stvari će joj pomoći da se smiri

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mirna beba, mirni roditelji

  • 0
beba, izbijanje zubića, zubi kod bebe, flašica mleka, flašica Foto: Shutterstock/Prostock-studio

Nervoza je uvek prisutna kod bebe kad dođe period izbijanja zubića. Ovakvo stanje može izazvati i nervozu kod roditelja, ali uz sledeće savete možete to da prenebegnete.

Sa koliko meseci bebi počinju da izbijaju zubi?

Istina je da to vreme može da se razlikuje od bebe do bebe, ali najčešće to bude oko šestog meseca, piše "Tulamama". Zubići koji se prvi pojavljuju su donja dva sekutića (donja dva prednja zuba), a potom i gornji centralni sekutići (dva gornja prednja zuba).

Koji su simptomi kod bebe prilikom izbijanja zubića?

  • Slinjenje - to može da iritira bebinu kožu i izazove osip
  • Žvakanje svega što im padne pod ruku
  • Razdražljivost
  • Bolne ili osetljive desni
  • Niska temperatura (37,2)

Ipak, da bi ovaj period prošao što bezbolnije i pre svega sa manje nervoze, najbolje da primenite ove savete kako biste tome stali na put.

Hladnoća smanjuje upalu

Svrbenje desni može prestati ako ponudite smrznuto voće i povrće koje će pomoći u smirivanju nadraženih desni.

Zamrznuto majčino mleko

Ako imate problem sa viškom mleka, slobodno ga možete zamrznuti u posudama za led. Izvadite iz zamrzivača i dajte lednu kocku bebi. Svakako je bezbedna u odnosu na neke druge stvari koje beba može uhvatiti u ruke. Isto možete uraditi i sa kašicama.

Zamrznute flašice

Verovatno ste zaključili da je caka u zamrzivaču. Pre nego što date detetu flašicu, pre toga bi bilo dobro da je zamrznete. Ukoliko imate više flašica držite ih sve u zamrzivaču, pa vadite jednu po jednu. Kada beba jednu koristi, druga je u zamrzivaču. Isto važi i za cucle.

Tvrdo povrće

Ohlađeno tvrdo povrće iz frižidera je dobro rešenje za izbijanje zubića. Neki od primera bogu biti krastavci, šargarepa ili štapići celera zato što znate da je za bebu to teško da zagrize.

beba, izbijanje zubića, zubi kod bebe, krastavac Foto: Shutterstock/Yavdat

Krpa ili peškir

Možete delimično zamrznuti čistu i po mogućnosti vlažnu krpu i potom stavljati bebi na desni. Isto tako, možete staviti kocku leda u krpu i njom masirati desni.

Kašika

Kašika je takođe jedan od načina kako se dete može igrati sa escajgom, ali budete oprezni prilikom te igre i nadgledajte bebu dok joj je kašika u rukama.

Pecivo

Đevrek, kifla ili komad hleba može pomoći u suzbijanju svraba kod vaše bebe. S obzirom na uzrast mališana, može postojati šansa da otkine komadić i proguta, poseban je nadzor potreban.

Četkica za zube

Dajte bebi neku četkicu za zube kako bi se zanimala sa tim. Neka je vrti po ustima jer "iglice" na četkici mogu dosta umanjiti svrab desni. Odaberite onu koja je bezbedna za korišćenje.

Pirinač

Slično kao i sa kockom leda u krpi, uradite isto sa pirinčem. Dakle, uzmite određenu količinu pirinča i stavite krpu, a potom gumicom vežite tako da dobijete lopticu pirinča u krpi. Dajte detetu da se igra i videćete da nervoza prestaje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je rekorder Pavle, najveća beba rođena 2023.

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba