• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je beba spremna da puzi: 2 znaka koji ukazuju da je pravo vreme za to

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prepoznajte na vreme i pomozite mališanu u novom poduhvatu

  • 0
beba puzi, beba, puzenje, malo dete Foto: Shutterstock/Oksana Kuzmina

Prvi dani pa i meseci roditeljstva mogu biti zaista pravi izazov za roditelje, posebno ako su se oni prvi put oprobali u toj ulozi. Treba je upoznati, shvatiti šta joj treba i na kojim tempom napreduje.

Jedna od tih stvari, mada ne radi svaka beba, jeste i početak puzenja. Možda vam je teško da poverujete ali beba će vam dati znak da je spremna za to. Danima pre nego što zaista beba bude spremna, radiće različite aktivnosti pa je najbolje da ih prepoznate na vreme.

Može sama da sedi

Kada se bebi formiraju kukovi i bude spremna da samostalno sedi, znajte da je ona onda spremna i da puzi. Budite spremni da će beba početi sama da istražuje dok puzi ili se čak spusti na stomak. Ukoliko još uvek nije beba savladala hvatanje i slično, sada će to da usavrši. Samim tim što je beba sama počela da sedi, to mu omogućava mogućnost da vežba i jača mišiće.

beba, dete, malo dete, dete ustaje, dete na sve četiri Foto: Shutterstock/Keeshi Ingram

Može da balansira na "sve četiri"

Kada beba sedi, pa pokušava da ustane i to pokušava pridržavajući se na sve četiri što se kaže, i uspešno se podigne, to je znak da je spremna da puzi, posebno ako počne da se naginje napred, sve više se oslanjajući na ruke, piše "Mom after baby".

U ove dve situacije polako bebi možete da poduprete stomak i simulirate mu pokret napred-nazad navodeći ga da pomera ruke i stopala na ispravan način. Prosečna starost bebe koja puzi kreće se od šest do 10 meseci, dok kada je reč o hodanju, to je obično od devet do 15 meseci.

Naravno, ukoliko vaša beba ne spada u ove starosne grupe, ne treba da se brinete jer je svaka beba za sebe. Ne može svaka beba napredovati isto, a to uostalom nije pokazatelj "kašnjenja" u bilo čemu kasnije u životu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako dojiti uspavanu bebu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba