• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 saveta kako da pomognete bebi da brže progovori: U svetu digitalizacije vratite se korisnim trikovima

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Omogućite mališanu da napreduje

  • 0
beba, mama i beba, mama, roditelj Foto: Unsplash/Jonathan Borba

Možda niste znali, ali razvoj govora kod bebe počinje već sa šest meseci. Mnogi roditelji će videti da njihov mališan brblja nešto za sebe, a nekolicina će reći i da su u tom periodu i izgovorili svoju prvu reč.

Međutim, u današnjem vremenu, kada su primat u vaspitanju preuzele društvene mreže i digitalizacija, sve više se susrećemo sa problemima u govoru dece. Rano pričanje deteta je pokazatelj da se veoma dobro razvija, a vi možete da mu pomognete u tome, piše "Young mommas life".

1. Razgovarajte sa bebom

Čak i kada znate da nećete dobiti odgovor, pričajte sa bebom. Nazivajući reči pravim imenom pomažete razvoju bebinog mozga i njenog razumevanja jezika. Ujedno, to je i priprema za početak govora i znajte da će imati više reči. Istovremeno, taj razgovor će pomoći u izgradnji odnosa roditelja i deteta.

2. Knjige

Barem jednom dnevno čitajte vašem mališanu. Bilo to pred spavanje ili preko dana, ne odričite se vremena provedenog pred knjigom jer je jako korisno da čitate bebi. Kada bude dete dovoljno svesno, samo će krenuti da traži knjige. Znajte i da će odabrati neku omiljenu.

knjige, beba, beba traži knjigu Foto: Unsplash/Brina Blum

3. Kartice memorije

Iako mnogi neće reći da je ovo dobar način za brz govor jer je akcenat na pamćenju, isprobajte i videćete. Ipak, kako beba bude gledala slike, tako će ih lakše povezivati sa rečima, što će pomoći sutra u izgradnji jezičkih veština i uvođenju novih reči.

4. Muzika

Isto tako, dobar način da poboljšate jezičke veštine bebe je i muzika. To će uključiti mnoge gestove i tako će beba prvo naučiti da komunicira - preko gestova. Odaberite neke koje će lakše da usvoje tekst pesme, a kasnije će iste te reči da zapamti i da peva.

5. Imenujte stvari

Šta god da radite i gde god da idete, nemojte pričati "bebećim" jezikom, već stvari imenujte pravim rečima. Bilo da se nalazite u prodavnici, u parku ili negde treće, pričajte sa bebom i upoznajte je sa okruženjem u kojem se nalazi. To će odigrati veliku ulogu u govornom razvoju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Govor se rađa iz zadovoljstva, dete neće pričati ako mu je ružno

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba