• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Zašto trudnice ne idu na poligrafsko testiranje: Da li "drugo stanje" utiče na detektor laži?

Vreme čitanja: oko 6 min.

Šta se dešava kada osoba koja je trudna treba da se testira na poligrafu?

  • 0
Trudnoća, poligraf Foto-kolaž: Shutterstock

Slučaj koji drži Srbiju budnom već sedmi dan - nestanak male Danke Ilić (2) i saznanje da je otac bio na poligrafu, a da majka nije, dok je ujedno plasirana informacija i da je u ona u drugom stranu, izazvao je dosta spekulacija i polemike u javnosti.

Kada je u pitanju utvrđivanje istine u određenim situacijama, često se koristi poligrafsko testiranje, poznato i kao test detektora laži. Ovaj test meri različite fiziološke reakcije, kao što su otkucaji srca, krvni pritisak i disanje, kako bi se utvrdilo da li neko govori istinu ili vara.

Međutim, šta se dešava kada osoba koja je trudna treba da se testira na poligrafu? Postoje li potencijalni rizici ili zabrinutosti?

Bezbednosni problemi

Jedna od glavnih briga, kada je u pitanju poligrafsko testiranje u trudnoći, jeste potencijalni uticaj na zdravlje majke i bebe.

Test uključuje upotrebu senzora koji su pričvršćeni za telo, što može izazvati nelagodnost ili stres. Pored toga, test može biti psihički i emocionalno opterećujući, što možda nije idealno za trudnicu koja već doživljava hormonalne promene i povećanu osetljivost.

trudnica, trudnoća, trudnička depresija Foto: Shutterstock

Međutim, važno je napomenuti da postoje ograničena istraživanja o specifičnim efektima poligrafskih testova na trudnice. Zbog toga je od ključnog značaja da se trudnice konsultuju sa svojim lekarom pre nego što se odluče na poligrafsko testiranje.

Tačnost detektora laži 

Još jedan važan aspekt koji treba uzeti u obzir je tačnost poligrafskih testova, posebno kada su u pitanju trudnice. Dok se poligrafski testovi često koriste u krivičnim istragama, kao i u nekim firmama prilikom zapošljavanja, njihova tačnost je bila predmet debate među stručnjacima.

Neki tvrde da na fiziološke reakcije merene poligrafskim testom mogu uticati različiti faktori, kao što su anksioznost, stres ili čak fizička nelagodnost. Ovi faktori mogu biti izraženiji kod trudnica, što potencijalno utiče na pouzdanost rezultata testa.

Dalje, kako prenosi "Lukeandassociates.net", sama trudnoća može da izazove fiziološke promene u telu, kao što su ubrzani rad srca i krvni pritisak, što može dodatno otežati tumačenje rezultata testa.

Iako postoje ograničena istraživanja o bezbednosti i tačnosti poligrafskog testiranja tokom trudnoće, važno je da trudnice daju prioritet svom zdravlju i dobrobiti. Konsultacija sa zdravstvenim radnicima je ključna za donošenje odluke na osnovu informacija. Pored toga, alternativne metode utvrđivanja istine, kao što su intervjui ili istrage, mogu se razmotriti u situacijama kada se poligrafsko testiranje ne preporučuje. Na kraju krajeva, bezbednost majke i bebe treba da bude na prvom mestu.

Kako poligraf funkcioniše?

Poligrafski test, takođe poznat kao test detektora laži, je alat za psihološku procenu koji se koristi da se utvrdi da li osoba govori istinu ili laže. Zasniva se na pretpostavci, da kada osoba laže, doživljava fiziološke promene koje se mogu otkriti. Veruje se da su ove promene uzrokovane stresom i anksioznošću povezanim sa laganjem. Test sprovodi obučeni poligrafski ispitivač koji analizira podatke prikupljene tokom testa kako bi utvrdio da li osoba govori istinu ili obmanjuje.

Poligraf Foto: youtube/Bloomberg

Tokom testa osobi se postavlja niz pitanja, a njene fiziološke odgovore snima i analizira poligraf. Test obično uključuje upotrebu različitih senzora koji su pričvršćeni za osobu koja se testira, obično na njenim prstima, grudima i ruci kako bi merili fiziološke reakcije. Ispitivač traži obrasce ili promene u fiziološkim reakcijama osobe koje mogu ukazivati na prevaru.

Poligrafski test ima nekoliko komponenatna kao što su kardiovaskulana komponenta - meri otkucaje srca i krvni pritisak, te respiratorna - meri brzinu i dubinu disanja, zatim gastrointestinalna - meri promene u aktivnosti želuca i creva i elektrodermalna komponenta - meri promene u provodljivosti kože.

Važno je napomenuti da se poligrafsko testiranje ne smatra stoprocentno tačnim i da na njega mogu da utiču različiti faktori. Može doći do lažnih pozitivnih i lažnih negativnih rezultata, što znači da neko ko govori istinu može da bude protumačen kao neko ko eventualno laže, ili neko ko laže može da prođe test.

Kritičari tvrde da testovi nisu dovoljno pouzdani i da se njima može lako manipulisati, dok zagovornici veruju da mogu biti korisno sredstvo u određenim okolnostima. Kao i mnogi drugi "alati", ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako može da pruži dodatne informacije u istragama, ali i da da lažne rezultate.

Da li je trudnoća ugrožena poligrafom?

Kada je u pitanju bezbednost poligrafskih testova tokom trudnoće, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir. Dok se poligrafski testovi generalno smatraju bezbednim za većinu pojedinaca, uključujući i žene koje nisu trudne, postoje neki potencijalni rizici kojih trudnice treba da budu svesne.

Jedna od glavnih briga poligrafskih testova tokom trudnoće je fizički stres koji može izazvati. Poligrafski testovi uključuju upotrebu različitih senzora koji mere fiziološke reakcije kao što su otkucaji srca, krvni pritisak i disanje. Ovi senzori su obično pričvršćeni za različite delove tela, uključujući stomak.

Tokom trudnoće, stomak je već pod značajnim stresom zbog rastućeg fetusa. Dodatni pritisak i nelagodnost koju izazivaju senzori mogu pogoršati ovaj stres i potencijalno dovesti do nelagodnosti ili čak komplikacija. Važno je da trudnice razgovaraju o ovim problemima sa svojim zdravstvenim radnicima pre nego što se podvrgnu testiranju na poligrafu.

Još jedan potencijalni rizik poligrafskih testova tokom trudnoće je emocionalni stres koji može izazvati. Poligrafski testovi se često koriste u situacijama kada postoji sumnja ili optužbe za neki zločin. Stres i anksioznost povezani sa ovim situacijama mogu biti pojačani tokom trudnoće, jer hormonalne promene mogu već uticati na emocionalno blagostanje žene.

Pored toga, trudnice takođe treba da razmotre potencijalni uticaj rezultata testa na njihovo opšte blagostanje. Ako su rezultati poligrafskog testa negativni ili neubedljivi, to može izazvati dodatni stres i anksioznost.

Potencijalni rizici poligrafskih testova za trudnice

Dok se poligrafski testovi generalno smatraju bezbednim za većinu pojedinaca, postoje potencijalni rizici povezani sa poligrafskim testom tokom trudnoće, prvenstveno od od fizičkog i emocionalnog stresa koji test može da izazove.

1. Fizički stres: Poligrafski testovi uključuju pričvršćivanje različitih senzora na telo, uključujući manžetnu za krvni pritisak, respiratorne pojaseve i elektrode. Ovi senzori mogu izazvati nelagodnost i dodatno opteretiti telo trudnice. Fizički stres testa može potencijalno dovesti do povećanja krvnog pritiska, otkucaja srca i disanja, što možda nije idealno za zdravlje majke i fetusa u razvoju.

2. Emocionalni stres: Poligrafski testovi su dizajnirani da izazovu emocionalne odgovore kod ispitanika. Proces ispitivanja i strah da će biti uhvaćeni u laži mogu biti veoma stresni, posebno za trudnice koje možda već doživljavaju pojačane emocije. Emocionalni stres testa može potencijalno da izazove anksioznost, napade panike ili druge negativne emocionalne reakcije, koje možda neće biti od koristi za dobrobit majke i bebe.

3. Lažni rezultati: Trudnoća može izazvati hormonalne promene u telu žene, što može uticati na tačnost rezultata poligrafskog testiranja. Hormonske fluktuacije mogu potencijalno dovesti do lažnih pozitivnih ili lažnih negativnih rezultata, što otežava utvrđivanje istinitosti odgovora ispitanika. Ovo može biti posebno problematično ako se test koristi u situaciji sa visokim ulozima, kao što je krivična istraga ili skrining zapošljavanja.

4. Nedostatak istraživanja: Postoji ograničena količina istraživanja koja posebno ispituju efekte poligrafskih testova na trudnice. Među retkima je istraživanje dvojice poljskih naučnika sa univerziteta u Krakovu. Kao rezultat toga, teško je u potpunosti razumeti potencijalne rizike i implikacije podvrgavanja poligrafskom testu tokom trudnoće. Bez dovoljno podataka, teško je doneti informisane odluke o bezbednosti i tačnosti ovih testova za trudnice.

Može li poligrafski test tačno utvrditi da trudnica ne govori istinu?

Tačnost poligrafskog testa u utvrđivanju da li trudnica laže predmet je rasprave među stručnjacima. Faktori kao što su hormonske promene i povećan nivo stresa tokom trudnoće mogu uticati na rezultate testa. Zbog toga je važno sa oprezom tumačiti rezultate poligrafskog testiranja kada su u pitanju trudnice. Koje alternative postoje poligrafskom testu za utvrđivanje istinitosti tokom trudnoće?

Dok se poligrafski testovi obično koriste za utvrđivanje istinitosti, postoje alternativne metode koje se mogu koristiti tokom trudnoće. Jedna opcija je oslanjanje na druge oblike dokaza ili istražne tehnike, kao što su intervjui, provere prošlosti ili forenzičke analize.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bili smo na poligrafu i proverili da li je moguće prevariti mašinu!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba