• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

8 položaja kako možete da držite bebu: Budite nežni u davanju potpore malom stvorenju

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Preplaviće vas emocije, ali budite nežni

  • 0
Porodica, mama, beba Foto: Pexels

Dolaskom bebe na svet menja se kompletni život cele porodice. Tu je pomoć "baka i deka servis", a roditelji se privikavaju na novu ulogu koju dobijaju u životu. Potrebno je vreme da se priviknete jedni na druge, a mnogima je potrebna i pomoć ili savet u tome kako da odaberu položaj u kom će držati bebu, a da je najsigurniji.

Moguće je da će vam se u prvim danima ruke tresti jer ćete biti preplavljeni emocijama, ali preporuka je da budete svakako nežni, a uz sledeće savete kako da je držite sve ćete to lako prebroditi.

Naravno, kada planirate da uzmete bebu u ruku, bilo ona vaša ili ne, trebalo bi da operete ruke, piše "Mom junction". Osim toga, potrudite se da budete obučeni u neku opuštenu odeću. Obavezno je da je pred uzimanje dobro držite, jednu ruku stavite na vrat, dok drugu možete staviti na leđa i lagano podignite bebu na svoje grudi. Možete je držati ovako u nedogled, sve dok beba ne počne da se meškolji ili dok vama ne dosadi, ali ipak, postoje neki položaji koje beba najviše voli.

Držanje na ramenima

baka i deka, baka, deka, beba, čuvanje bebe Foto: Shutterstock/Monkey Business Images

Ovo je jedno od najprirodnijih položaja za držanje bebe . Podignite telo bebe do visine vaših ramena, tako da joj glavicu stavite na vaše rame da bi beba mogla da gleda iza vas. Glavu i vrat joj poduprite jednom rukom, dok druga treba da bude na njenim leđima.

Kolevka

beba, držanje bebe, mama i beba Foto: Shutterstock/Dragon Images

Ovo je prilično jednostavna metoda za držanje beba. Podignite je ponovo u visinu grudi ali tako da je vaša podlaktica duž celog bebinog tela na leđima. Potrudite se da je šakom pridržite vrat i glavu i nežno je privucite sebi. Izgleda kao da je nunate u kolevci.

Ležanje na stomaku

beba, držanje bebe, beba na stomaku Foto: Shutterstock/LiAndStudio

Ovo je sad obrnuto držanje, po stomaku. Držite bebu po stomaku tako da joj je jedna nogica sa jedne strane vaše ruke, a druga nogice "visi" sa druge strane podlaktice. U ovom položaju će se beba osetiti sigurnom.

Možete je držati i na kuku

beba, držanje bebe, beba na kuku Foto: Shutterstock/TsElena

Ovaj položaj je moguć tek kada je beba dovoljno stabilna da može da drži glavicu i ima potpunu kontrolu vrata. Savet je, dakle, da probate položaj posle bebinog tri meseca. Držite bebu na grudima tako da je leđima okrenuta vama dok gleda ka okolini.

Omogućite interakciju sa bebom

beba, držanje bebe, bebin osmeh Foto: Shutterstock/Trendsetter Images

Ovo je sličan položaj samo što je beba sada licem okrenuta ka vama. Obavezno joj držite rukom njen vrat i glavicu i držite bebu tik ispod grudi. Ovo će vam omogućiti bolju interakciju sa bebom i moći ćete da je gledate dok se osmehuje.

Beba sedi

držanje bebe, beba, mama i beba Foto: Shutterstock/LightField Studios

Ovo je moguće tek kada se bebi razviju kukovi i bude joj omogućeno da sedi. Jednu ruku joj stavite ispod guze dok joj drugom držite stomačić. Pustite je da se osloni na vas, a nemojte se uznemiriti ako pokuša da se izvuče iz vaših ruku - to beba samo hoće da istražuje svet.

Kao da dojite

majka, dete, beba, dojenje Foto: Shutterstock

Ovaj položaj inače služi kao za hranjenje. Jednom rukom uhvatite bebu gotovo celom njenom dužinom, a drugom rukom se samo malo potpomognite. Pustite bebu da se sklupča prema vašem telu i možete je približiti grudima.

Novi položaj za hranjenje

beba, spavanje, spavanje u rukama, mama i beba Foto: Shutterstock/HTeam

I u ovoj poziciji se može beba hraniti dok ste vi u sedećem položaju. Samo je važno da vi stabilno sedite prilikom uzimanja bebe u krilo. Postavite bebu na vaše butine tako da gleda u vas. Beba bi trebalo da legne celom dužinom, a na vama je da rukama budete podrška bebine glavice dok su vam podlaktice duž njenog tela. Neka se bebina stopala ušuškaju u predelu vašeg struka.

Koji položaj je vama omiljen u držanju bebe?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Položaji tokom dojenja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba