• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je ruptura materice od koje je preminula porodilja u Vranju?

J. V.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tipična klinička slika rupture materice podrazumeva pojavu abdominalnog bola i znakova hemoragičnog šoka kod trudnice uz poremećaj rada srca fetusa

  • 0
porođaj Foto: Shutterstock

Ruptura uterusa je prsnuće materice ili njeno odvajanje od vagine, za vreme poro­đaja ili ređe za vreme same trudnoće. Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je danas da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A. (37) iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem.

Ruptura materice predstavlja jednu od najtežih komplikacija u trudnoći i porođaju, koja je u velikom procentu fatalna za plod. Nekada joj prethode upozoravajući, manje ili više prepoznatljivi, simptomi, ali neretko oni izostanu, te se ruptura pojavi kao iznenađenje.

Zašto nastaje?

Ona najčešće nastaje pri teškim porođajima gde je veoma otežan ili sprečen prolazak ploda kroz porođajni kanal a stručna pomoć se porodilji ne ukaže blagovremeno. Osim toga, ona se pod izvesnim okolnostima može javiti i u trudnoći (na ožiljku carskog reza ili miomektomije) obično u poslednjim mesecima.

Tipična klinička slika rupture materice podrazumeva pojavu abdominalnog bola i znakova hemoragičnog šoka kod trudnice uz poremećaj rada srca fetusa. Najčešći simptom rupture materice kod pacijentkinja koje su prethodno imale operaciju na materici predstavlja bol u abdomenu (naročito suprapubični bol u slučaju postojanja ožiljka od prethodnog carskog reza), koji prati intraabdominalno krvarenje.

Ostali simptomi rupture uključuju hipotenziju, stanje šoka, hematuriju i bol u ramenu, piše "Srpski medicinski časopis".

Na rupturu materice treba misliti kod trudnica sa prisutnim faktorima rizika, naročito u slučaju pojave nespecifičnog bola u abdomenu i patoloških promena u kardiotokografskom zapisu. U ovakvim situacijama, postavljanje pravovremene dijagnoze i hitno lečenje mogu značajno doprineti dobrom ishodu.

Hitni postupak lečenja

Jako je kratak period u kome lekari mogu da reaguju - nema vremena za obavljanje ultrazvuka ili bilo kog drugog dijagnostičkog skeniranja ili drugog dijagnostičkog testa. Ruptura materice se mora brzo dijagnostikovati samo na osnovu kliničkih simptoma.

Nespecifični simptomi i znaci rupture materice predstavljaju otežavajući faktor za pravovremeno postavljanje dijagnoze.

Tretman rupture materice zavisi od obima rupture, starosne dobi, pariteta i opšteg stanja pacijentkinje.

Primarni cilj hirurškog zahvata je zaustavljanje krvarenja i hemodinamska stabilizacija pacijentkinje, a podrazumeva histerektomiju ili ušivanje materice.

Čim se posumnja na rupturu porođaj se mora što pre obaviti, a majka se mora stabilizovati.

Kada se beba uspešno porodi carskim rezom, lekari će morati hirurški da poprave majčinu pocepanu matericu.

U nekim slučajevima ruptura materice može izazvati veliki gubitak krvi, što zahteva od lekara hitnu histerektomiju (uklanjanje materice) nakon carskog reza.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba