• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mama (28) ima dve materice i u svakoj od njih nosila je po dete: Retko genetsko stanje ne daje simptome

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mlada mama "pobedila" rizike i posledice svog medicinskog stanja

  • 0
trudnice, pregled, bolnice, porođaj Foto: Freepik/serhii_bobyk

Šenon Vebster iz Bejsingstouka u Hempširu, uvek je imala neuobičajeno teške menstruacije otkako je prvi put prokrvarila u 14 godini. Ali, nije imala pojma koliko je njena anatomija neobična.

Ova 28-godišnjakinja je rodila svoje prvo dete 2014 godine, međutim tek nakon što je dve godine kasnije doživela pobačaj, rutinski test otkrio je da ima dve materice. Ovo neobično stanje, za koje se smatra da pogađa oko tri na svakih 1.000 žena širom sveta, medicinski je poznato kao "uterus didelphis".

I u daljem preokretu, snimci tokom njene sledeće trudnoće sa mlađim detetom otkrili su da ga je nosila u desnoj utrobi, za razliku od njenog prvog deteta, koje je nosila u levoj.

Gospođa Vebster je rekla da je njena dijagnoza učinila da iskustva sa prošlim menstruacijama imaju više smisla:

- Nisam mogla da koristim tampone. Pokušala sam da ih koristim, ali je bilo strašno bolno. Ujutro sam se budila prekrivena krvlju.

Mnoge žene sa ovom anatomskom anomalijom ne znaju svoju dijagnozu jer nemaju nikakve simptome. U većini slučajeva dijagnostikuju se tek u trudnoći rutinskim skeniranjem i testovima. Međutim, neki simptmi uključuju bol tokom seksa, obilno krvarenje, česte pobačaje i prevremeni porođaj.

Trudnoća, bolnica, praćenje Foto: Shutterstock/Helen Sushitskaya

Žene sa didelfisom materice se rađaju sa stanjem koje se pokreće tokom njihovog razvoja u materici. Međutim, medicinari još ne znaju tačan uzrok. Kod nekih obolelih može izazvati neplodnost, rizik od pobačaja i ograničeni rast fetusa.

Operacija spajanja dvostruke materice u jednu je moguća, ali se retko izvodi, samo u teškim slučajevima. Postupak uklanja unutrašnji zid tkiva koji razdvaja dve vagine, što može povećati šanse za održavanje trudnoće.

Stoga je činjenica da je ova mlada mama rodila dvoje zdrave dece veoma impresivna u medicinskoj zajednici, prenosi "Dailymail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vukmani su čuli jezive reči za prevremeno rođenu ćerku, a ona je pokazala da su čuda moguća

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba