• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najčešćih sedam pitanja koje muče trudnice u prvom trimestru: Odgovori koji rešavaju dilemu

N. K.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Gojazanim trudnicama se ne preporučuje mršavljenje tokom trudnoće

  • 0
trudnoća Foto: SHutterstock

Trudnoća je, u najvećem broju slučajeva - blagoslovena vest. Međutim, nakon početne euforije i radosti, kreću brige i anksioznost. Odjednom, trudnica i drugima i sebi postavlja hiljadu pitanja, a postoji nekoliko toliko učestalih da ćemo ih preneti u celosti.

1. "Pila sam puno alkohola i pušila u noćnom izlasku pre nego što sam saznala da sam trudna. Hoće li beba biti dobro?"

Vrlo je verovatno da će beba biti dobro. Pokušajte da ne brinete previše o tome šta se dogodilo pre nego što ste saznali da ste trudni. Preduzimanje koraka ka zdravoj trudnoći sada će pomoći da vaša beba bude bezbedna i zdrava. Međutim, konzumiranje alkohola i pušenje mogu naštetiti nerođenoj bebi. Najsigurnije je izbegavati alkohol i pušenje do kraja trudnoće. Takođe se preporučuje da izbegavate pasivno pušenje i pušenje nakon trudnoće.

Mnogim ljudima je potrebna podrška da prestanu da puše ili piju alkohol. Obratite se svom lekaru opšte prakse ili babici ako vam je potrebna pomoć.

Ukoliko ste zloupotrebljavali nedozvoljene supstance, postoji mogućnost da će lekar predložiti prekid trudnoće zbog uticaja na formiranje fetusa.

2. "Imala sam pobačaj ranije i plašim se da će se to ponoviti. Šta mogu učiniti da ublažim svoju anksioznost?"

Potpuno je prirodno osećati se ovako. Pokušajte da zapamtite da je većina pobačaja jednokratan događaj i da postoje dobre šanse za uspešnu trudnoću u budućnosti. Razgovarajte o svojim osećanjima sa partnerom, porodicom ili prijateljima. Možda ste zabrinuti i želite da zadržite vest o trudnoći za sebe u tih prvih nekoliko meseci, ali pokušajte da se otvorite nekome ako možete. Podrška pomaže.

Nemojte se osećati krivom ako se ne osećate uzbuđeno i srećno što ste trudni. Normalno je biti uznemiren, posebno dok ne "prođete" traumu u kojoj ste izgubili svoju prvu bebu. Pokušajte da ne čitate previše o svakom simptomu rane trudnoće. Blagi grčevi u stomaku i blago krvarenje nisu neuobičajeni kod zdravih trudnoća dok se beba naseljava u materici.

Isprobajte aplikacije za opuštanje i upravljanje stresom. Pokušajte da ostanete aktivni. Pokazalo se da vežba poboljšava mentalno blagostanje i san. Međutim, težak trening se ne preporučuje do trećeg meseca, već tek od petog, tako da se posavetujte oko načina vežbanja sa lekarom.

3. "Nisam uzimala folnu kiselinu, da li će to uticati na moju bebu?"

Folna kiselina pomaže u sprečavanju defekata neuralne cevi, kao što je spina bifida. Defekti neuralne cevi su retki, ali se skoro u potpunosti mogu sprečiti uzimanjem folne kiseline. Šanse da vaša beba razvije probleme su i dalje veoma male i najverovatnije je da će vaša beba biti dobro čak i ako ste propustili da je uzmete. Najbolja stvar koju možete da uradite je da počnete da uzimate folnu kiselinu što je pre moguće do 12. nedelje.

Nakon ove tačke, neuralna cev vaše bebe se razvila tako da nema potrebe da nastavite sa uzimanjem suplementa. Neki multivitamini za trudnoću su preporučljivi svih devet meseci.

folna kiselina, vitamini Foto: Shutterstock

4. "Imam jutarnju mučninu i ne mogu da zadržim zdravu hranu, šta da radim?"

Jutarnja (trudnička) mučnina je uobičajena u prvom tromesečju trudnoće. Može biti frustrirajuće kada vam se savetuje da imate zdravu, uravnoteženu ishranu, ali određene namirnice neće da "ostanu" u vašem stomaku. Pokušajte da ne budete zabrinuti za bebu. Iako je tokom trudnoće važno jesti raznovrsnu zdravu hranu, mučnina se obično popravlja nakon prvog tromesečja.

Pokušajte da izbegavajte hranu ili mirise od kojih se osećate bolesno; pojedite nešto poput suvog tosta ili običnog keksa pre nego što ustanete iz kreveta; jedite male, česte obroke obične hrane koja sadrži mnogo ugljenih hidrata i malo masti (kao što su hleb, pirinač, krekeri i testenina); pijte puno tečnosti, kao što je voda (uzimanje malo i često može pomoći u sprečavanju povraćanja).

Neki ljudi doživljavaju veoma lošu mučninu i povraćanje. Ovo je poznato kao poremećaj hiperemeza gravidarum (HG). Recite svojoj babici ili doktoru ukoliko postanete dehidrirani, kako biste dobili pravi tretman.

5. "Imam visok BMI. Da li moram da smršam iako sam trudna?"

Visok BMI može da vas izloži povećanom riziku od komplikacija u trudnoći kao što su gestacijski dijabetes i preeklampsija, kao i stvaranje mogućih zdravstvenih problema za vašu bebu. Iako ovo može zvučati zastrašujuće, važno je pokušati da ne brinete previše. Postoji mnogo faktora koji doprinose zdravoj trudnoći, a vaš BMI je samo jedan.

Ne preporučuje se da pokušavate da izgubite težinu tokom trudnoće, jer možete lišiti svoje telo važnih hranljivih materija i energije koja vam je potrebna. Možete smanjiti rizik od komplikacija tako što ćete kontrolisati svoju težinu, imati zdravu, uravnoteženu ishranu i biti što aktivniji.

Koncentrišite se na donošenje razumnih izbora hrane i izbacivanje hrane koja sadrži mnogo šećera i masti.

vežbanje u trudnoći Foto: Shutterstock

6. "Iscrpljena sam. Da li je normalno da se osećam tako umorno?"

U prvih nekoliko meseci trudnoće, vaša beba raste veoma brzo i troši mnogo energije. Vaše telo se menja i razvija da bi podržalo rastuću matericu i bebu. Ovaj umor će obično proći kako se krećete u srednjim mesecima. Ali, za sada, ove ideje mogu pomoći:

  • radite neku nežnu vežbu
  • odmorite se kada možete, makar na deset minuta
  • opustite se pred spavanje, ne gledajte "težak" sadržaj

7. "Šta znači ako je moja krv rezus negativna?"

Biće vam ponuđeni testovi krvi kao deo vaših prenatalnih provera, a to je važno da bi se sprečila rezus bolest. Ovo se dešava tokom trudnoće kada postoji nekompatibilnost između vaše krvne grupe i krvne grupe vaše bebe. Biti rezus negativan nije problem u prvoj trudnoći. Ali ako imate više dece, postoji rizik od rezus bolesti. Ovo vam ne šteti, ali može izazvati anemiju kod bebe i pojavu žutice kod novorođenčeta.

Rezus bolest je neuobičajena jer se obično može sprečiti primenom injekcija leka koji se zove anti-D imunoglobulin. Ovo će vam biti ponuđeno u određenim trenucima tokom trudnoće ili nakon rođenja, prenosi "Tommys".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vukmani su čuli jezive reči za prevremeno rođenu ćerku, a ona je pokazala da su čuda moguća

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba