• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako količina masti u telu trudnice može da utiče na mentalno zdravlje bebe?

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dva ključna hormona povezana sa masnoćom u krvi - adiponektin i leptin - mogu biti prediktivni za poremećaje mentalnog zdravlja novorođenčadi

  • 0
beba, plač, plač bebe, plakanje, mama i beba Foto: Shutterstock/Prostock-studio

Istraživači Centra za inovacije u mentalnom zdravlju Univerziteta Oregon identifikovali su zašto je povećana adipoznost, tj. količina masti u telu, tokom trudnoće povezana sa većim rizikom od poremećaja mentalnog zdravlja kod potomaka.

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu "Brain, Behavior and Immunity", ispitala je da li koncentracije dva ključna hormona povezana sa masnoćom u krvi pupčane vrpce - adiponektin i leptin - mogu biti prediktivni za poremećaje mentalnog zdravlja novorođenčadi.

Leptin, hormon koji pomaže u regulisanju apetita, i adiponektin, hormon koji podržava regulaciju nivoa glukoze i razgradnju masti, su kritični za razvoj fetusa.

Dok povezanost između gojaznosti tokom trudnoće i mentalnog zdravlja potomstva postaje sve jasnija, mehanizmi koji leže u osnovi ovog odnosa još nisu shvaćeni. Ovo je prva studija koja pokazuje vezu između dva hormona i ishoda ponašanja potomaka.

Trudnica i hrana Foto: Shutterstock

Sprovedeno istraživanje

Predvođeni dr Hanom Gustafson, istraživači su prikupili podatke iz grupe od više od 300 trudnica i njihove dece, prikupljajući uzorke krvi roditelja u drugom tromesečju i uzorak krvi iz pupčane vrpce na rođenju.

Potomstvo je dovedeno na procenu sa 6 meseci, kada su istraživači izvršili standardne testove ponašanja kako bi ispitali ponašanje koje se koristi za regulisanje emocija, koje su jaki pokazatelji rizika od poremećaja mentalnog zdravlja u ranom životu.

Nalazi pokazuju da niži nivoi hormona adiponektina u cirkulaciji roditelja i veće koncentracije hormona leptina u krvi pupčanika mogu biti novi biomarkeri rizika njihovog potomstva od poremećaja mentalnog zdravlja.

- Težina može biti složena i osetljiva tema za trudnice, a naš cilj je da pomognemo pacijentima da se najbolje brinu o sebi i svojoj bebi u razvoju -  rekla je Džejmi Lo, vanredni profesor akušerstva i ginekologije, a prenosi "medicalexpress".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vukmani su čuli jezive reči za prevremeno rođenu ćerku, a ona je pokazala da su čuda moguća

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba