• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li beba u stomaku može da osetiti da je mama miluje? Stručnjaci ističu jednu činjenicu

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nema ništa lepše za buduću mamu nego kada posmatra kako joj stomak raste

  • 0
Mama, trudnica, trudnoća, trudnički stomak Foto:Shutterstock

Svaka buduća mama se raduje kako vreme odmiče i kako joj stomak raste. Sa nestrpljenjem se iščekuju lepe vesti, a sve do tada mama mazi svoj stomak, nekad i tepajući budućem detetu.

A da li beba to može da oseti, tu majčinu ljubav i privrženost?

Dodir je prvo čulo koje vaša beba razvija u matericu čak i pre nego čulo vida i čulo sluha, piše "What to expect". Dok trljate i mazite svoj stomak, bez sumnje možete osetiti delove tela vašeg mališana, najčešće glava ili udove. Kada budete osetili udarce koje beba proizvode dok je dodirujete, obično je to između 18. i 22. nedelje, znajte da vas beba i te kako oseća.

Reakcija koju beba pravi na maženje stomaka je veoma pozitivna, smatraju stručnjaci. Oni su radili sonograme na trudnicama tokom drugog i trećeg tromesečja kako bi pratili pokrete bebe dok im mama priča, miluje stomak ili dok leže mirno. Rezultati koje su dobili su bili izuzetno pozitivni. Tokom ovih "aktivnosti" majke, bebe su više pomerale ruke, noge, glavu dok ih mama mazi, a čak između 21. i 25. nedelje bebe su reagovale na majčin dodir.

Osim što ćete maziti bebu u stomaku, dajemo vam savete kako da se dodatno povežete sa budućim naslednikom.

trudnica, trudnoća, beba, beba u stomaku, maženje stomaka Foto: Shutterstock/oatawa

Puštajte joj pesme

Na vama je samo da odaberete šta ćete mu puštati, da li će to biti klasična muzika, neki vaš omiljeni izvođač ili čak i dečije pesme, izbor je na vama. Beba je u stanju da čuje i prigušene zvukove.

Pričajte sa bebom

Počnite da joj opisujete kakvo je vreme napolju, šta trenutno radite ili možda radnju filma koji gledate. Sve su to mali načini da od samog početka formirate vezanost i naučite bebu na boju vašeg znaka. Uz ovo spada i čitanje priča. Kupite knjigu koju planirate da joj čitate pred spavanje, pa redovno čitajte omiljene priče.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vukmani su čuli jezive reči za prevremeno rođenu ćerku, a ona je pokazala da su čuda moguća

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba