• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kada se beba rodi, svima se sve promeni: Mame Jelena i Katarina su se posvetile rešavanju izazova sa spavanjem

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedan od primarnih saveta kako da roditelji bebi, ali i sebi olakšaju prolazak kroz regresije sna, jeste da budu konzistentni u primeni dobrih navika spavanja i da neguju dobre rutine uspavljivanja

  • 0
Jelena i Katarina, mamina_spavalica Foto: Milica Arsić

Roditeljstvo je najdivniji poziv na svetu i ništa nas ne može više ispuniti nego nasmejana lica naših mališana (kao i partnera). Zato je važno da uživamo u svakom momentu na tom putu i da se trudimo da se edukujemo, informišemo i razmišljamo o tome koje i kakve odluke donosimo u vezi sa našom porodicom, kako bismo iz svakog momenta izvukli najviše i napravili organizaciju baš po našoj meri (odnosno ritmu koji našoj porodici najviše odgovara).

S tim u vezi, spavanje beba, koje je često izazovno, naročito kod novopečenih roditelja, neretko može da stane na put tim najsmejanim licima i uživanju u svakom trenutku. Spavanje beba (i izazovi u vezi sa njim) velika je i nedovoljno obrađena tema. Neki roditelji se u većoj, a drugi u manjoj meri nose sa svim “problemima” kada je spavanje malih beba u pitanju, ali jedno je sigurno - kada se beba rodi svima redom se sve promeni, i bebi, i roditeljima, i ukoliko ne postoji podrška okoline, koja je u prvim nedeljama nakon porodjaja ključna, ti izazovi su naročito izraženiji.

Zato su dve mlade mame Jelena i Katarina, koje nisu lako prihvatale činjenicu “da je stanje stvari jednostavno tako, i da je beba takva i da nema rešenja”, odlučile da edukacijom reše probleme koje roditeljstvo donosi, a tiču se konkretno spavanja. Postale su sertifikovani konsultanti za pružanje saveta za unapređenje sna beba i male dece. Njihov cilj je da osnaže i edukuju roditelje na putu poboljšanja kvaliteta spavanja njihove bebe/todlera, pružajući i njima i bebi podršku u tom procesu kako bi imali što srećniju i raspoloženiju porodicu.

Tako su kreirale i instagram profil @mamina_spavalica, sa ciljem da svoje znanje podele sa svim ostalim roditeljima saborcima. S obzirom da se jako malo ljudi bavi ovom temom na našim prostorima, a da je potreba za istom više nego prisutna i ogromna, veliki broj mama, a i tata - njih ne smemo da zaboravimo, obraća se njima za pomoć. Neka od najčešćih pitanja koja muče roditelje, kada govorimo o spavanju beba, jesu čuvene regresije sna.

Beba spava spavanje uspavljivanje Foto: Pexels / Lisa Fotios

Kroz razgovor sa Jelenom i Katarinom saznali smo da u proseku roditelji mogu da očekuju najveće izazove sa spavanjem svojih beba, odnosno trenuci kada regresije nastupaju u punoj snazi, u određenim periodima. Oni se javljaju:

  • od pete do osme nedelje života: to je prva i nezvanična regresija sna kada dnevno spavanje kod mnogih beba postane veoma izazovno);
  • oko četvrtog meseca: čuvena i prava regresija sna kada se način spavanja u potpunosti menja. To je promena kroz koju sve bebe prođu (kroz koju smo svi mi prošli), samo je kod nekih izražena u većoj, a kod drugih u manjoj meri. Nakon ove regresije, više ništa što je važilo do tada, a tiče se spavanja beba, nije isto. To ne znači nužno da će posle ovog perioda biti teže i izazovnije, samo je činjenica da će spavanje biti potpuno drugačije.
  • oko šestog meseca: može da nastupi nova regresija sna povezana sa bebinim rastom i sazrevanjem i skokom u razvoju.
  • period od osmog do desetog meseca karakterišu novi izazovi kada je spavanje u pitanju, jer beba usvaja puno novih veština - puzanje, sedenje, uspinjanje na noge… Sve te nove veštine potrebno je tokom dana vežbati i usavršavati u što većoj meri. Kada se nove veštine usvoje i spavanje će se stabilizovati (uz dobre rutine uspavljivanja koje uvek treba da budu prisutne);
  • oko prvog rođendana možemo očekivati novu regresiju sna, najčešće usled prohodavanja i prvih koraka koji polako počinju, kao i prvih pravih reči koje beba počinje da izgovara u ovom periodu.
  • između 15. i 18. meseca roditelji mogu da očekuju novu regresiju, koja je najčešće povezana sa separacionom anksioznošću koja je tada poprilično izražena.
  •  poslednja u nizu javlja se oko drugog rođendana.

Regresije su zapravo periodi kada beba rapidno sazreva, menja svoje ponašanje, upoznaje svet i samu sebe i sve to može u većoj ili manjoj meri da se odrazi i na spavanje. Sve te faze, iako izazovne za roditelje, zapravo su znak pravilnog rasta i razvoja njihove bebe.

Napominjemo da su ovi gore navedeni periodi samo prosečne vrednosti, jer svaka beba je različita i ne može se očekivati da će baš u istom trenutku svaka prolaziti kroz iste izazove, niti da će svaka porodica iskusiti baš sve ili bilo koju regresiju sna od gore navedenih.

Jedan od primarnih saveta kako da roditelji bebi, ali i sebi olakšaju prolazak kroz regresije sna, jeste da budu konzistentni u primeni dobrih navika spavanja i da neguju dobre rutine uspavljivanja. Idealna rutina je ona koja odgovara konkretnoj porodici.

Istovremeno se akcenat stavlja i na to da koraci u rutini treba uvek da budu isti i ponavljajući, kako bi beba imala jasne asocijacije na san. Uz to, njih dve ističu da je važno i da tokom procesa uspavljivanja budu obezbeđeni svi preduslovi za bolji i kvalitetniji san bebe, a koji čine dobru higijenu sna (poput bele buke ili mrklog mraka).

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tata - partner u dojenju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba