• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Babica nas je ostavila tokom operacije jer je bio kraj njene smene": Traumatična iskustva žena tokom porođaja

O. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna od žena kaže da je stavljena u odeljak bez svetla i da je morala da menja pelene uz pomoć blica na telefonu

  • 0
porođaj porodilja porodilište Foto: Shutterstock

Tema porođaja je široka. Nekima otkriva emotivan trenutak pre najveće sreće u životu, a nekima duboke traume. Stotine žena kontaktirale su BBC sa svojim pričama o traumi tokom porođaja - od bola što im se ne veruje, do toga da su ostavljene da krvare i budu same nakon rođenja bebe.

Od četiri do pet odsto žena pati od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) nakon porođaja, što je oko 30.000 žena u Velikoj Britaniji svake godine.

Ovo su samo neke od njih.

"Babica nas je ostavila tokom operacije jer je to bio kraj njene smene"

Skaj Kertis (33) živi u Bekšilu, ima dvogodišnjeg sina, rođenog u junu 2022. Njegovo rođenje je bilo toliko traumatično da je njoj i njenom mužu od tada bila potrebna terapija.

- Moja babica nas je ostavila tokom operacije jer je to bio kraj njene smene (pre nego što se moj sin rodio) i niko je nije zamenio da bude pored nas - priča ova žena, koja je doživela epiziotomiju i krvarenje.

Hitna operacija je trajala dva sata, beba se zaglavila.

- Ostali smo na operaciji, a niko nam nije govorio šta da radimo. Bilo je to užasno iskustvo - priča.

Nakon porođaja, Skaj kaže da je stavljena u odeljak bez svetla i da je morala da menja pelene uz pomoć blica na telefonu:

- Moj sin je dobio žuticu jer nije imao dovoljno mleka od mene. Nije bilo nikoga ko bi me vodio. Sve u svemu, bilo je užasno iskustvo - zaključuje Skaj. Ona kaže da su i ona i njen muž posle toga bili traumatizovani.

Težak porođaj, žena se porađa, bolnica Foto: Shutterstock

"Morali smo da očistimo krvave čaršave"

Žena koja se predstavila kao Džejn (nije njeno pravo ime), 35, ima četvorogodišnjakinju koja je srećna i zdrava - ali porođaj je bio težak i ona sada preduzima sudski postupak.

- U 2020. sam dobila svoje prvo dete za koje su predviđali da je veliko. Imala sam fobiju od vaginalnog porođaja i želela sam carski rez. Smejali su mi se. Moj porođaj je završio tako da sam ostala toliko dugo da sam dobila sepsu, hitno sam porođena i jako sam krvario, izgubivši 1,5 litara krvi - priča i dodaje:

- Ostala sam tamo, još krvareći.

"Krvarim, slabim, a ostavili su me tamo nekoliko sati dok neko drugi nije ušao da počisti sobu"

Sima Mansouri iz severnog Londona u BBC Radio 5Live ispričala je svoje iskustvo. Ostala je sa teškom inkontinencijom zbog nepažnje prilikom porođaja.

- Bila sam tamo nekoliko sati sa novorođenčetom u naručju, nisam bila zašivena niti bilo šta posle porođaja. Ništa nije urađeno. Krvarim, slabim, a ostavili su me tamo nekoliko sati dok neko drugi nije ušao da počisti sobu - priča.

Porađanje, porođaj Foto: Shutterstock

"Doktor mi se izvinio"

Amanda iz Northamptona priča da je rekla osoblju da je u bolovima i da je htela da gura, ali joj nisu verovali. Završila je porođaj u toaletu, uhvativši sina za glavu dok je ispao iz nje, sav u krvi.

- To je bilo najstrašnije iskustvo koje sam ikada imala. Sećam se da sam gledala svog sina i pomislila: 'Ko je to? Čija je to beba?'" - priča i dodaje:

- Morala sam da se vratim sa pupčanom vrpcom, ljuljajući se . Uspeli su da uzmu makaze i sve to, ali sam morala sam da se vratim do kreveta. Kada sam sela nazad na krevet, ušla je babica i videlo se da joj je neprijatno što mi nije verovala. Došla je doktorka i izvinila se: 'Tako mi je žao što vam nisam verovala" - kaže.

(Ona.rs / Bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana je dobila bliznakinje sa 46 godina, kada je mislila da više za to nema šanse

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba