• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto zec i šarena jaja uvek idu zajedno?

Vreme čitanja: oko 2 min.

O zecu koji donosi jaja postoji više mitova i izvora

  • 0

Vaskrs je pored Božića najvažniji hrišćanski praznik. U njegovo proslavljanje su, ipak, uključeni i mnogi paganski običaji i verovanja. Zapitate li se svake godine kada idete u prazničnu kupovinu šta tačno predstavlja zec i u kakvoj je vezi sa jajima, ali i sa Vaskrsom?

Prolećna ravnodnevica

Kao što ste i mislili, zec nije u velikoj vezi ni sa praznikom, ni sa Isusom. Mit o vaskršnjem zecu izveden je iz paganskih rituala koji su obeležavali prolećnu ravnodnevicu - prvi dan proleća. Nemački spisi iz 1600-ih godina su prvi za koje znamo da pominju vaskršnjeg zeca. Na nemačkom "Oschter Havs", zec je ostavljao šarena jaja za lepo vaspitanu decu u vreme praznika. Deca su pravila nešto nalik na gnezda za jaja i ostavljala šargarepu za zeca. Nemački imigranti su navodno doneli tradiciju prazničnog zeca u SAD 1700-ih.

U starom Egiptu i Persiji prijatelji su razmenjivali međusobno obojena jaja u vreme prolećne ravnodnevice, koja je označavala početak njihove Nove godine. Ona su bila simbol plodnosti zbog toga što je drevnim narodima izlazak živog bića iz jajeta bio veliko iznenađenje. Hrišćani na Bliskom istoku usvojili su taj običaj i vaskršnje jaje je postalo religiozni simbol.

Posebno su običaji poklanjanja jaja bili rašireni među germanskim i slovenskim narodima. Poklonjeno šareno jaje na Vaskrs, prema narodnom verovanju, donosi sreću, a taj običaj je počeo da se širi oko 1000. godine.

Bitno je napomenuti da je simbol zeca prihvatila katolička crkva, dok se pravoslavna često ograđuje od upliva paganskih simbola i običaja.

Simbol zeca koji nosi jaja potiče i iz jedne od legendi o boginji Eostre

Prema ovoj legendi Eostre (Ostara) je boginja proleća i ponovnog rađanja, a jedne godine je zakasnila sa dolaskom na zemlju i mraz i zima su potrajali sve do maja. Tokom šetnje nabasala je na ptičicu koja je umirala od hladnoće. Kako bi je spasila, boginja je pticu pretvorila u zeca da bi sopstveno krzno životinju grejalo i zaštitilo od hladnoće. 

Ali, kako je taj zec ranije bio ptica, zadržao je svoje karakteristike i sposobnosti. Zec je potom svake godine oslikavao jaja ne bi li ih poklonio boginji Eostre iz zahvalnosti što mu je spasila život. Ova legenda objašnjava sponu između zečeva i običaja bojenja jaja.

Video: Obradujte mališane: Jednorozi i zeke na vaskršnjoj trpezi

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica