• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da skuvate jaja da ispadnu baš onakva kakva želite: Da li volite tvrdo ili meko kuvana jaja?

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je savršeno kuvano jaje? Onda kada su belanca čvrsta, ali nisu gumena, a žumanca kuvano, ali i dalje kremasto

  • 0
Kuvana jaja Foto: Shutterstock

Podelićemo sa vama pouzdan način kako da skuvate jaja na šporetu, uključujući i to koliko dugo je potrebno da ih kuvate tako da žumance bude - baš onako kako želite.

Iako je možda najpopularnije pitanje - šta je prvo postalo - kokoška ili jaje, postoji jedno mnogo važnije pitanje vezano za njihovo kuvanje - da li početi kuvanje u ključaloj ili hladnoj vodi?

Kako prenosi "allrecepies.com", metod od četiri koraka koji dovodi do savršenog belnaca i žumanca - počinje sa hladnom vodom. Zašto? Jer ovo sprečava prekuvavanje jaja.

Nikada više nećete morati da imate posla sa suvim, krečnim, prekuvanim jajima sa čudno zelenkastim žumancima, već samo prelepe jarko žuta sredina i savršena tekstura po vašoj meri.

Kuvana jaja Foto: Shutterstock

1. Počnite sa hladnom vodom

Stavite jaja u šerpu i prelijte hladnom vodom.

Prvo jaja, pa voda. Razlog je jasan, jer bi mogla da popucaju dok padnu na dno šerpe, što nije zabavno naučiti na teži način.

2. Uklonite jaja sa vatre

Stavite šerpu na jaku vatru i sačekajte da voda provri.

Uklonite posudu sa vatre i poklopite. Želite da voda samo proključa, ali ne i da nastavi da vri. Jaja koja su dugo izložena visokoj temperaturi prolaze kroz hemijsku reakciju od koje žumance postaje zeleno. Dakle, jaja se kuvaju u vodi koja zapravo ne ključa.

Ostavite jaja da stoje u vrućoj vodi 4 do 12 minuta, u zavisnosti od toga koliko želite da žumanca budu čvrsta ili stegnuta. Što su duže u vrućoj vodi, žumance će biti kuvanije. Ovo su osnovne vremenske smernice za jaja srednje veličine:

  • 2 do 4 minuta - tečno
  • 6 do 8 minuta - meko
  • 10 do 15 minuta - tvrdo

Manjim jajima će trebati manje vremena, a ekstra velikim ili džambo jajima više vremena.

3. Spremite posudu sa ledenom vodom

Jaja odmah ocedite i stavite u činiju napunjenu sa vodom i kockicama leda.

Led će da ohladi jaja i da spreči da žumance pozeleni.

4. Saveti za guljenje jaja

Ako planirate da ih gulite, malo ih razbijte pre nego što ih stavite u ledenu vodu i ostavite da odstoje sat vremena kako bi ih najlakše oljuštili.

Veoma sveža jaja su ukusna za prženje i kajgane, ali starija jaja se zapravo lakše gule. Najbolji izbor za tvrdo kuvana jaja koja se lako gule je da odaberete jaja koja ste držali u frižideru nedelju ili dve.

Kako čuvati kuvana jaja

Ako ste već skuvali jaja, ona mogu da ostanu u ljusci u frižideru do nedelju dana. Ljuska će sprečiti da belance upije mirise frižidera.

Ali ako ste već ogulili kuvano jaja, možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi sa vlažnim papirnim ubrusom, takođe do nedelju dana. Pod uslovom da svakodnevno osvežite ubrus.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ukrasni venac za Vaskrs: Potrebno vam je šareni konac i malo veštine, čak i dete može da ga napravi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Vaskrs