Vaskršnji slatki hleb za specijalan dan: Ukus curekija je jedinstven i poješće se za tren

B. P.
B. P.  
  • 0

U vazduhu se oseća miris praznika, a domaćice širom zemlje već planiraju šta će se naći na svečanoj vaskršnjoj trpezi. Dok se jaja farbaju i kolači peku, jedan recept se izdvaja po svom simboličnom značaju i neodoljivom ukusu — tradicionalni vaskršnji hleb poznat kao cureki. Mekan, mirisan i blago sladak, ovaj hleb nosi duh praznika u svakom zalogaju. Ako tražite recept koji će očarati i ukućane i goste, ovaj cureki je pravo blago koje će uneti toplinu u vaš dom.

Sastojci:

Za hleb:

  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 šolja toplog mleka
  • 3 veća jajeta
  • 150 g šećera + 1 kašičica
  • 110 g putera
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 1 kg brašna

Za glazuru:

  • 1 jaje
  • 2 kašičice mleka
  • malo susama ili listića badema

Priprema:

U činiju sipajte kvasac, pa prelijte toplim mlekom i kašičicom šećera. Promešajte, pokrijte krpom ili providnom folijom i ostavite sa strane oko 10 minuta.

Dok se kvasac aktivira, u drugoj činiji pomešajte jaja i šećer i mutite mikserom. Potom dodajte puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, so, ekstrakt vanile i aktivirani kvasac i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.

Postepeno dodajte brašno i rukama zamesite testo. Dodajte sve dok testo ne postane glatko i dok ne počne da se odvaja od zidove činije. Testo počnite da mesite na radnoj površini i formirajte jufku. Posudu premažite uljem i vratite testo u činiju i premažite uljem celu jufku. Ponovo testo pokrijte i ostavite na toplom da se podigne najmanje sat do sat i po, sve dok se i ne udvostruči.

Pleh u kome ćete peći cureki podmažite. Testo izvadite na radnu površinu i možete ga ukrasiti po volji. Možete da podelite u manje jufke i tako poređate po plehu, možete napraviti pletenicu ili neki drugi oblik. Koji god oblik da napravite, nežno ga prebacite u pleh. Ponovo pokrijte i ostavite u plehu još oko pola sata.

Pomešajte jaja i mleko i premažite preko testa pa pospite i susam ili listiće badema. Pecite na 180 stepeni najmanje 45 minuta, ako ne i do sat vremena. Kada bude gotov, izvadite ga i ostavite do 10 minuta da se ohladi.

Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Prijatno! Srećan Uskrs!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vaskršnji zeka od cimeta: Jednostavan trik da unesete novinu u dobro poznat recept

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Vaskrs