• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Veliki petak, dan kada ne zvone zvona, kad se ne veseli i najstrože se posti

Vreme čitanja: oko 1 min.

To je dan kada nema pesme niti slavlja, već sve prati misao o teškom Hristovom stradanju

  • 0
Manastir Tumane, Veliki petak Foto: Nikola Tomić

Veliki petak je najtužniji dan u pravoslavju, dan obeležen stradanjem Isusa Hrista, njegovim raspećem na krst i smrću za spasenje sveta. Tog dana sve je u znaku stradanja, a sve momente sveštenih događaja spasenja sveta crkva je označila bogosluženjem.

"Vreme hvatanja Spasitelja u Getsimanskom vrtu i osudu Njegovu od arhijereja i starešina na stradanje i smrt - bogosluženjem jutrenja, vreme vođenja Spasitelja na sud ka Pilatu - bogosluženjem prvog časa, vreme osude Gospoda na sudu kod Pilata - bogusluženjem trećeg časa, vreme krsnih stradanja Hrista - šestim časom, a skidanje tela Hristovog sa krsta - večernjom, navodi "Arhiva.spc.rs".

Na večernjoj službi iznosi se plaštanica na sredinu hrama, radi poklonjenja mrtvom Gospodu, na njoj predstavljenom.

Veliki petak je dan na koji se obustavljaji svu poslovi, osim bojenja jaja, koja će najaviti dan vaskrsenja Hristovog. Post je tog dana najstroži, čak se i ne jede do iznošenja plaštanice, a svakako je to post na vodi. Shodno tome, alkohol se ne pije, a u narodu je uvreženo mišljenje da se ne pije crno vino niti bišlo šta slične boje, što simbolizuje prolivanje nevine krvi Hristove.

Ovo je dan kada ne zvone zvona, koja su znak radosti, već se sve vreme tokom bogosluženja koristi  drveno klepalo. Tačnije, od Velikog četvrtka do Vaskrsa ne čuju se zvona, da bi onda zvonko objavila pobedu života nad smrću.

To je dan kada nema pesme niti slavlja, već sve prati misao o teškom Hristovom stradanju, koje je bilo takvo, kako Sveti Vladika Nikolaj Velimirović kaže, da je „samo vaskrsenje moglo nagraditi ovoliko stradanje. Samo se vaskrsom Hristovim može priroda i naša savest umiriti".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Unikatne sveće monahinje Nektarije iz manastira Tumane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Vaskrs