• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na Veliku subotu iz srca učinite dobro delo, pomozite i sebi i drugima: Dan provedite u miru Gospodnjem

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas Veliku Subotu, drugi dan hrišćanske žalosti.

  • 0
Velika subota, Isus Hrist, Adam i Eva Foto: SPC

Dan pred samo vaskrsenje Hristovo, po verovanju, poslednji je dan koji treba provesti u molitvi, miru i tišini, ali i postu.

Za one koji su postili 40-dnevni Veliki post, ovo je poslednji dan pred pričešće - do nedelje se jede hleb i pije se samo voda.

Najrašireniji naziv za današnji praznik je Velika subota, ali se u nekim krajevima ovaj dan zove i Strašna subota, Zavalita subota, Crvena subota i Dugačka subota. Svi ovi nazivi podsećaju na duge Hristove muka na raspeću. Po verovanju, je Hrist bio telom u grobu, ali duhom u Adu, a u isto vreme na prestolu sa Ocem i Svetim Duhom.

Stari veruju da se zbog toga na današnji dan obavezno treba učiniti neko dobro delo ili udeliti milostinja siromašnima, da bi nekome krenulo, a vas će sreća pratiti cele godine.

Na povečerju se tihuje, a preporučljivo je, po starom verovanju, da se ode i na liturgiju u crkvu, jer se te večeri svi spremaju za najradosniji praznik koji dolazi sutradan.

Na veliku subotu se ne radi u polju i žene ne rade ručne radove, ali se završavaju poslovi neophodni za doček velikog praznika. Sprema se i čisti kuća, pripravlja ruho, boje jaja, po pravilu izjutra pre izlaska sunca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Napravite sami vaskršnji poklon za dete: Ovako se prave preslatke životinjice od vunice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Vaskrs