
Poznati srpski šef otkriva kako da JAJA NE PUKNU tokom kuvanja: Trik koji se prenosi s koleno na koleno
Vaskrs nam je pred vratima, a sutra na Veliki petak domaćice farbaju jaja za ovaj praznik. Šef kuhinje Filip Ćirić je na TikTok nalogu otkrio kako da skuvate jaja, a da vam ona - ne puknu.
- Kako da skuvate jaje, a da vam ne pukne ljuska? Potrebno je oko 11 minuta, kada kuvate količinu od preko 20 komada, jer preko 11 minuta žumance prelazi iz žute u zelenkastu boju. To znači da su jaja prekuvana. Druga stvar, važno je da jaja budu na sobnoj temperaturi, kako ne bi doživela šok od brzog zagrevanja vode i popucala. S druge strane, važno je da se polože u hladnoj vodi sa malo soli i sirćeta, pa tek onda da se kuvaju i da se podiže temperatura do tih 11 minuta - odaje tajnu Filip Ćirić.
On dodaje i da temperatura na kojoj se kuvaju jaja ne treba da prelazi 70 stepeni, i da zbog vibriranja toplih talasa u vodi, ne bi trebalo da budu jaja poređana u dva reda.
Pomoć pri farbanju jaja su sirće i so
- Sirće pomaže da se belance brže stegne, a so da se ljuska kasnije lakše ljušti. Kad skuvamo jaja, važno je da jaja iz vruće vode odmah idu u ledenu, kako bi se zaustavilo dalje kuvanje, to jest prekuvavanje u sopstvenoj toploti - kaže šef kuhinje.
Šef Filip Ćirić dao je i savet kako da na pravilan način začinite kupus salatu, koja će se u nedelju idealno slagati sa glavnim jelom na Vaskršnjoj trpezi.
Javite nam utiske ako isprobate ovaj trik za farbanje jaja. Imate li vi neki koji vam je omiljen i kojem ste verni?
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Farbanje vaskršnjih jaja flomasterima: Zabavite se sa decom
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.