
Jelovnik za savršeni pravoslavni DORUČAK NA VASKRS: U slavu života i obnove
Vaskrs je najradosniji hrišćanski praznik – praznik pobede života nad smrću, svetlosti nad tamom, nade nad očajanjem. U srpskim domovima, nakon posta i duhovne pripreme, Vaskrs se dočekuje svečano i dostojanstveno – za porodičnom trpezom, uz bogat doručak koji ne mami samo mirisima, već i uspomenama, tradicijom i ljubavlju.
Jaja u bojama praznika
Ni jedan vaskršnji sto nije potpun bez šarenih jaja – simbola vaskrsenja i novog početka. Prvo, naravno, dolazi crveno jaje, čuvar kuće, koje se ne jede, već čuva do narednog Vaskrsa. Ostala jaja se kucaju, smeju i dele – jer Vaskrs se ne slavi sam.

Kuvane suve butkice i suvi vrat
Nakon dugog posta, srpska trpeza blista u punom mesu – ali s merom i ukusom. Suve butkice, dugo kuvane na tihoj vatri, uz dodatak lovora i belog luka, predstavljaju pravu poslasticu. Uz njih, na tanjiru se može naći i suvi svinjski vrat ili pečeni rolovani kare, tanano sečen, poslužen hladan.
Mladi luk i rotkvice – proleće na stolu
Ništa ne osvežava kao mladi luk, rotkvice i domaći ren. Oni nisu samo prilog – oni su podsetnik da je proleće stiglo, da zemlja diše i da se obnavlja. Uz njih, često se nađe i sir iz mešine, kajmak, ili čak malo domaćeg kiselog mleka.
Pogača sa krstom ili hleb ispod sača
Za doručak se seče svečana vaskršnja pogača, ukrašena krstom ili simbolima života. Neka bude blago slana, sa dodatkom kvasca i kiselog mleka, da miriše na dom. Ako imate sreće – i hleb ispod sača, s hrskavom koricom, biće kralj trpeze.

Sirnice, gibanice i pitičarnici
U mnogim krajevima Srbije, posebno na jugu, za Vaskrs se služe sirnice – pita sa sirom, maslacem i domaćim korama. Neko pravi vaskršnju gibanicu, bogato nafilovanu, a u nekim domaćinstvima još uvek žive i zaboravljeni pitičarnici – tanke, spiralno motane pite koje se tope u ustima.
Kakao, mleko i domaća kafa
Za decu – obavezno topao kakao, poslužen u porcelanskoj šolji, uz kolač od kvasca ili mramorni kuglof. Za odrasle – domaća kafa, uz malo rakije da se nazdravi: "Hristos vaskrse!" – "Vaistinu vaskrse!"
Ne zaboravite slatko za kraj
Na stolu se često nađu i vaskršnji kolači – štrudla sa orasima, kolač sa rogačem, medenjaci u obliku jaja i zečeva. Sve što miriše na detinjstvo i domaću kuhinju.
Saveti za serviranje:
Stavite na sto vezice mladog luka, ofarbana jaja u korpici sa slamom, platnene salvete sa vezom, i po koju ikonu ili svečicu – jer nije sve u jelu, već u smislu koji mu dajemo.
Vaskršnji doručak nije samo obrok – to je zajedništvo, radost, molitva i zahvalnost. U tom duhu, neka svaki zalogaj bude znak ljubavi prema domu, precima i veri.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Farbanje vaskršnjih jaja flomasterima: Zabavite se sa decom
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Orka
Za uskrs se ne doruckuje , već ide u crkvu na pričest i molitvu !!!
Podelite komentar