
Večeras na trpezi treba da se nađu OVE DVE namirnice: Duhovna priprema za Vaskrs
Danas je Velika subota, poslednji dan pred Vaskrs, drugi dan hrišćanske žalosti zbog Hristovog stradanja, kao i poslednji posni dan Vaskršnjeg posta. Zato, za Veliku subotu se sprema posna večera.
Na Veliku subotu se jede sirova ili hrana spremljena na vodi. Običaj je da se na Veliku subotu mese obredni uskršnji hlebovi i kolači - uskršnjaci. Isto tako, jedino što bi trebalo, prema starim običajima da se nađe na trpezi uoči dočeka Vaskrsa, jeste - samo hleb i voda.

U pojedinim krajevima Velika subota se naziva još i Dugačka subota, jer podseća na Isusove muke koje su dugo trajale. Veruje se da danas svako treba da učini neko dobro delo.
Prema verovanju, ukućani treba da ustanu što ranije tog dana kako bi se na vreme spremili za predstojeći praznik. Dan se provodi u tišini i molitvi, a ukoliko neko nije stigao da ofarba jaja na Veliki petak, može to da uradi na Veliku subotu. Ponoćnom liturgijom završavaju se dani žalosti i Veliki post i nastupa - Vaskrs.
(Ona.rs/Kurir)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Tradicionalna tehnika šaranje jaja voskom
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.