POČEO BOŽIĆNI POST: Evo kako da se najbolje pripremite za rođenje Hrista, inače vam se može desiti...

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni

  • 8
ARHIEPISKOP STEFAN Foto: AP/Tanjug

Za pravoslavne vernike danas počinje šestonedeljni Božićni post, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Roždestvu Hristovom – Božiću. Prema predanju priprema za Božić, koji se proslavlja 7. januara, potpuna je ako vernik na kraju šestonedjeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća.

Post je temelj hrišćanskog puta i prva neophodnost na putu spasenja, pa Crkva post smatra za veoma važnu i značajnu ustanovu za duhovni život svojih vernika, ali i veoma moćno sredstvo za postizanje punog spasenja.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni. Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj, "očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja".

Post se zasniva na primeru samog Isusa Hrista, koji je na hlebu i vodi postio 40 dana prije nego što se suočio sa Satanom. Tokom ovog posta ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka, kada se jede hrana spremljena na vodi. Riba i vino se mogu upotrebljavati svake subote i nedjelje, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, Svetog Nikole i Svetog Ignjatija Bogonosca, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Poslednja sedmica pred Božić posti se strožije, bez upotrebe ribe i ulja, sa povrćem spremljenim samo na vodi. Crkva je četiri puta godišnje odredila višednevne postove - Božićni, Vaskršnji ili Časni uoči Vaskrsenja Hristovog, Petrovski pred praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu i Gospojinski uoči Uspenija Presvete Bogorodice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    28. novembar 2014 | 09:29

    Daće GOSPOD BOG da se svi Srbi slože i ujedine a tada neće biti i netreba da je samo nama bolje, već i ostali narodi koji imaju nešto pritiv nas uvideće da veliko srce Srbinovo oduvek je bilo srce pravde i ljubavi, a samim tim i njima bolje. Treba poslušati "nebesku liturgiju" Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića, u njoj je sva naša istina i put kojim treba krenuti.

  • CCCC

    28. novembar 2014 | 10:39

    Ma kakav post počeo.,nama je post većini odavno nastupio,nema novca ni za meso ni za sir i kajmak.

  • mk

    28. novembar 2014 | 09:14

    Ovo na slici je Arhiepiskop ohridski makedonski Stefan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA