Roditelji, ugasite TV ako ne želite da vam dete ima smetnje u govoru!

Televizija može da ima negativan uticaj na razvoj govora kod dece, sugeriše istraživanje sprovedeno na američkom Univerzitetu Holins

  • 3

Prema rezultatima najnovijih istraživanja, deca koja veliki deo vremena provode pored uključenog televizora često imaju problema sa govorom.

Stručni časopis "Journal of Children and Media" je objavio rezultate praćenja interakcije 49 roditelja i njihove dece uzrasta od 12, 24 i 36 meseci tokom jednosatne zajedničke igre.

Pokazalo se da u situacijama u kojima je uključen televizor dolazi do smanjenja broja novih reči i fraza koje roditelji upotrebljavaju u kontaktu s decom.

Istraživaci to objašnjavaju činjenicom da su roditelji u takvim situacijama skloniji da veću pažnju posvete televiziji.

Posledica može da bude usporen razvoj govora dece, posebno ako je reč o televizijskom programu koji je namenjen odraslima, dodaju naučnici koji preporučuju da deca mlađa od 2 godine uopšte ne gledaju televiziju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    17. jun 2014 | 19:02

    Moze da bude ali ne mora! Moji su vrlo rano progovorili i pricaju od tada ko navijeni a nikad nisu imali problem sa govorom ! Kod nas TV radi non stop! Ali naravno da smo mi sa njima pricali, ma penili smo od price :) Deca nemaju problem zbog televizora vec sto imaji lenje roditelje! !

  • A kako

    17. jun 2014 | 14:29

    To da izvedem,da ostavim dete u drugoj sobi dok gledam TV,nebuloza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA