Evo zašto je dobro postiti, makar i samo jedan dan!

Reč post svima koji ne poste uliva strahopoštovanje. Oni koji nikada nisu postili ubeđeni su da se tokom potpunog ili delimičnog uzdržavanja od hrane osoba uvek oseća klonulo i izuzetno mršavi. Oni koji su ga isprobali, znaju da stvari stoje upravo suprotno. Post vraća energiju i polet

  • 16

Iako je mršavljenje  jedna od posledica posta, ono ne predstavlja cilj po sebi. Istina je da svesno odricanje od hrane izrazito blagotvorno utiče na organizam. Evo koje su sve blagodeti Vaskršnjeg, kao i bilo kog drugog posta.

Evo šta sme da se jede na Veliki petak, a šta ne!

Post je predah tokom kojeg se telo oporavlja od prerade uvek novih količina hranljivih supstanci.

Post predstavlja unutrašnje čišćenje od toksina nataloženih nedovoljno svarenom hranom. Otrovi se iz vezivnih tkiva ispiraju preko bubrega, a zatim izlučuju iz organizma.

Post predstavlja odličnu terapiju za lečenje oboljenja povezanih sa nezdravom ishranom, kao što su to gojaznost, dijabetes, akne, alergije…

Post je kura lepote. Većom prokrvljenošću, koža postaje sjajna i ružičasta.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Post pročišava dušu. Na površinu izlaze potisnute misli i osećanja, koji mogu biti prijatnog i neprijatnog karaktera. S obzirom na to da problemi konačno izlaze na čistac, ovo je period kada imamo priliku da nađemo jasniji uvid u njihovo rešenje.

Foto-ilustracija: trpezaketering.rs Foto-ilustracija: trpezaketering.rs

Post je put ka duhovnom prosvetljenju. Neka od najnadahnutijih pesničkih i filozofskih dela nastala su tokom posta.

Post pojačava kondiciju. Ukoliko se telu da šansa da se malo odmori od tromosti izazvane teškom hranom, ono može nesputano osloboditi skrivenu unutrašnju snagu koju crpi iz nataloženih rezervi. Zapravo, ova energija daleko je efikasnija od one koja se dobija direktno iz hrane.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

 

Tako da, tokom posta se nikako ne bi trebalo odricati sporta i uobičajenih treninga. Štaviše, tokom ovakvog jednog perioda, kretanje i fizička aktivnost su više nego dobrodošli. Bez snage za vreme posta možete ostati samo ako se ulenjite i sve vreme provodite prikovani za kauč ili krevet.

Foto-ilustracija: Foter/Milica Sekulic Foto-ilustracija: Foter/Milica Sekulic

Isplati li se postiti samo jedan dan?

Organizam je barem tog jednog dana u najbukvalnijem smislu oslobođen prerađivanja hrane. Pritom se gubi oko pola kilograma na težini, ali ne masnoća, već uglavnom vode. Ono što je najvažnije je da se iz tela pročišćavaju toksini.

Jedan dan posta naročito je koristan nakon raskošne gozbe, na kojoj se previše jelo i pilo. Jednodnevno gladovanje najbrži je oporavak za organizam.

Osobama koje imaju problema s težinom, ali ne mogu biti na niskokalorijskim dijetama izrazito će biti korisno uvođenje jednog posnog dana nedeljno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Никић

    4. maj 2013 | 00:08

    Свака част на тексту! Искрено,већина ваших текстова ми се није свидела до овога. Свако добро.

  • Biki

    10. april 2015 | 09:18

    Iz licnog iskustva potvrdjujem da je ovaj tekst potpuno tacan.Ja postim poslednju nedelju Vaskrsnjeg posta na vodi ,bavim se sportom odlicno se osecam,snage imam previse a duhovni mir nemogu porediti s nicim...:)Svima preporucujem,ali samo da svako odluci onako iz srca nikako drugacije...

  • Moje misljenje

    10. april 2015 | 10:27

    Svi mi koji postimo znamo prvo koliko je to lep osecaj a da ne govorim o tome koliko je to dobro za nase zdravlje i uvek sam se cudila ljudima koji kazu jaoo ne mogu ja to odmah osetim glad,problem je ako nemas jaku volju a glad nije problem jer uvek ima nesto lepo a posno da se pojede,pored tolikog dobrih kombinacija i raznovrsog voca i povrca covek ne moze da ostane gladan.Mislim da ljudi odustaju samo kad im fali volje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA