• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

DŽEM OD SLANINE: Ne biste verovali, ali ovo je PRSTE DA POLIŽETE! (RECEPT)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovakav sos još niste probali, a kada ga budete napravili, poješćete ga za manje od jednog dana

  • 1

Slanina je nepresušan izvor inspiracije i apsolutno smo jednoglasni oko izreke kako slanina čini svako jelo ukusnijim. Povremeno ljudi vole eksperimentirati s ovom namirnicom pa su je tako karmelizirali i umakali u čokoladu, polivali vodom da testiraju urbanu legendu i njome napravili razne stvari.

Celog života ste POGREŠNO pravili sendvič sa slaninicom! Evo kako se to radi! (VIDEO)

Nemojte se bojati “potrošiti” 20 dkg slanine ili pančete jer ono što ćete dobiti je čisto savršenstvo. Ovaj slani, lepljivi džem je definicija premaza – intenzivan ukus koji će vas naterati da zatvorite oči i duboko uzdahnete od oduševljenja, oteće vam se i jedan “mmmmm…”.

Za pripremu ovog džema odaberite jako zrele i sočne paradajze. Njih ne morate guliti, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele delove. Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu gorušicu možete pronaći u prodavnicama sa začinima i nisu skupa investicija jer se odlično slažu s jako puno namirnica, naročito mesa.

Džem možete mazati na hleb, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pržena jaja pa čak i u salatu. Jednom kad ga probate, znaćete da mu je mesto – u svemu!

Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com

Priprema:

Slaninu narežite na tanje trake pa je prepržite u tiganju dok nije potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte natrpati tiganj.

Slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli zagoreti.

Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade pa vratite u tiganj. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, poklopite lonac.

Kuvajte na jačoj vatri dok sos ne provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da “džem” ne zagori. Tečnost se mora reducirati i džem mora postati gust i lepljiv.

Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.

U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u hladnjaku do dve nedelje iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana.

(Telegraf.rs / Volim-meso.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • R.Srbska

    21. jul 2015. | 01:34

    Ne valja...probao sam

    Podelite komentar