PROPOLIS bi trebalo da uzimate tokom ČITAVOG FEBRUARA! Evo i zašto

Ovaj pčelinji proizvod je nešto najmoćnije što je priroda stvorila da nas štiti od bolesti: ubija bakterije, viruse i parazite, čuva zdravlje i štiti od zaraza specifičnih za ovo doba godine. Saznajte i kako

  • 1

Jednu od najzdarvijih namirnica na svetu proizvode pčele, ali med nije jedini proizvod ovih malih radilica koji je dobar za zdrvalje. I propolis, baš kao i med, ima mnogobrojna lekovita svojstva, mada postoje i ljudi kod kojih može izazvati alergiju. Evo šta sve treba da znate o njemu.

Propolis je smolasta materija koju sakupljaju i prerađuju pčele radilice. Veoma je prijatnog mirisa, ali pomalo gorkog ukusa. Lepljiv je i na toploti brzo omekša. Topi se na temperaturi 80-104° C. U vodi se ne rastvara. Sadrži 55-60 odsto smolastih materija, 8-10 odsto eteričnih ulja, oko 30 odsto voska, 8-10 odsto polena, vitamina, antibiotika i više elemenata u tragovima, kao što su kalijum, kalcijum...

Umesto antibiotika

Propolis uspešno deluje kao antibiotik. Kako se klinički pokazao efikasnim protiv desetina bakterija, mnogi ga smatraju delotvornim antibiotikom. Naravno, to ne znači da su antibiotici nepotrebni, nego da lečenje prvo možete da pokušate propolisom kao sa zdravijom alternativom kad se ne radi o ozbiljnijim stanjima.

Foto: freedigitalphotos.net Foto: freedigitalphotos.net

Zanimljivo je i to da su klinička ispitivanja na nekoliko konkretnih antibiotika dokazala da su oni efikasniji kad se uzimaju s propolisom nego kad sami deluju. Kada su virusi u pitanju, s obzirom na to da antibiotici uopšte ne deluju na viruse, propolis je nezamenljiv za većinu virusnih infekcija. Odličan je i kao lek i kao preventiva protiv gripa i sve infekcija disajnih puteva, bez obzira na to jesu li bakterijske ili virusne, kao i kod upala desni i usne duplje.

Delotvoran je kod...

Lečenja opekotina, raznih rana na koži, zubobolje, upale desni, neprijatnog zadaha, hemoroida... Pored ovoga, deluje vrlo široko - protivupalno, antibakterijski, antivirusno, antigljivično i kao antioksidans, a ima i anestetička svojstva.

Propolis odlično deluje i kod regeneracije tkiva pa kod svih složenih poremećaja i bolesti, a posebno kod onih koje su posledica stresnog načina života i toksičnosti okoline, pa može da bude koristan svima koji žele da smanje štetne posledice svakodnevnog načina života, zbog čega slabi imunitet i organizam postaje podložan brojnim bolestima. Propolis se savetuje i u prevenciji karijesa. Odličan je i kao anestetik (protiv bolova), ne samo u stomatologiji nego i kod svih bolova slabog i srednjeg intenziteta.

Narodna medicina

U narodnoj medicini propolis je odavno poznat kao lek za rane, žuljeve, pa i za rak. Primena propolisa u lečenju uglavnom se zasniva na njegovom antibakterijskom dejstvu i to mahom spolja u obliku masti, peroralno u vidu ekstrakta.

U poređenju sa drugim preparatima, prednost propolisa je u tome što je potpuno bezopasan za organizam i što se može upotrebljavati kako u kombinaciji sa drugim lekovima, tako i samostalno. Upotreba propolisa, kao i drugih pčelinjih proizvoda u humanoj medicini, sprovodi se pod kontrolom i uz savet lekara zbog mogućih alergenskih reakcija.

Apiterapija

Terapija medom i ostalim pčelinjim proizvodima (propolis, matična mleč, pčelinji vosak) poznata je kao apiterapija. Svi oblici apiterapije, pa i terapija propolisom, izrazito su jednostavni za sprovođenje zahvaljujući brojnim gotovim preparatima koji su dostupni u apotekama bez recepta. Ipak nemojte da zaboravite da se posavetujete s lekarom i drugim stručnim licima, posebno ako uzimate druge lekove ili bolujete od neke hronične bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča-deda

    3. februar 2016 | 23:00

    Propolis je čudo i najstabilniji preparat od pčela.Seboreje,peruti,svraba na koži glave,rešio sam se na sledeći način.Zamrznem grudvicu smole,sitno izrendam na pamučnom platnu,ili gazi,kad se topi i upije u tkaninu,to postavim na glavi kao kapu i tako spavam,isto važi i zaglivične infekcije stopala-direktno u čarape.Nekoliko noći i rešen problem.Alergičnim sene preporučuje.na prvi pogled izgleda skupo,ali nije jer deluje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA