• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posetili smo drugi najveći hram u Srbiji: Kada su nedeljna bogosluženja, ne mogu svi vernici ući u njega

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hram Vaskrsenja Hristovog nalazi se u Valjevu

  • 0

Hram Svetog Save na Vračaru najveći je pravoslavni hram u našoj zemlji, druga najveća pravoslavna crkva na Balkanu, posle Hrama spasa naroda u Bukureštu, treća po veličini na svetu, posle Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi. Ipak, da li ste se zapitali koji je to hram koji je drugi po veličini u Srbiji?

Otkrićemo vam, u pitanju je Hram Vaskrsenja Hristovog koji se nalazi u Valjevu. Posetili smo ga i razgovarali sa ocem Draganom Jakovljevićem, koji nam je rekao neke pojedinosti o ovom hramu.

- Hram se nalazi na ušću reke Gradac u Kolubaru. Doneta je odluka 1992. godine o njegovoj gradnji, a ona je započeta godinu dana kasnije. Njegova dužina je 46 metara, 24 metra je širok, a visok je 40 metara do kupole. Visina krsta je sedam metara, što znači da je ukupna visina hrama 47 metara. Njegov arhitekta je Ljubica Bošnjak iz Beograda - rekao je za Ona.rs naš sagovornik.

Osim u ovim brojkama, Hram u Valjevu je i kvadratno dosta impozantan.

- Prema nekim rečima, oko 2000 ljudi može stati u njega u nedeljnim bogosluženjima. Međutim, kada su veći praznici, ne mogu nam stati svi vernici.

Ulaskom u hram videli smo da se i dalje radi na njegovom ulepšavanju iako je prošlo tri decenije od njegove izgradnje. To nam je potvrdio i otac Dragan.

- Neprestano se dograđuje i dosta se radi. Ikonopisanje je započeto 2019. godine dobrovoljnim prilozima vernika. Uz pomoć grada Valjeva i Republike Srbije urađen je pod i ikonostas od prilepskog belog mermera i nastavlja se dalje na uređenju oltarskom deka. Ikone su rad i delo našeg Valjevca, akademskog slikara Miodraga Šumarca uz pomoć Grada Valjeva i države Srbije. Prošle godine u februaru smo održali donatorsko veče uz blagoslov episkopa Isihija, gde smo prikupljali novac za ikonopisanje. U tome je pomogao i naš proslavljeni glumac, zemljak Valjevac Nenad Jezdić, koji je održao monodramu "Knjiga o Milutinu" i tako animirao naše sugrađane, ali i sve one koji su hteli da pomognu Hramu - kaže naš sagovornik.

Jedno od novijih "radova" u hramu u Valjevu je i ikonostas rađen prošle godine od prilepskog belog mermera, ali se još uvek radi, posebno u oltarskom delu kako bi hram dobio pravi sjaj, ali i onu bogoslužbenu upotrebu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Hram Vaskrsenja Hristovog u Valjevu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja