Evo zašto MORATE, svaki put kad perete ruke, da SKINETE PRSTEN!

Svi znaju da je pranje ruku osnovna mera prevencije svih mogućih bolesti. Ali, ništa vam ne vredi, čak ni ako šake istrljate najefikasnijim antibakterijskim sapunom, ako vam je na prstima ostao nakit

  • 2
Prstenje, pranje ruku, lavabo, sapun, higijena, toalet, WC, česma, voda Foto: Telegraf

Mnogi ljudi ne skidaju prstenje kad peru ruke. Ovo posebno važi za one koji su u braku, koji smatraju da je “baksuz” skidati verenički prsten ili burmu. Ali, “đavo im je posle kriv” kad ih zadesi loša sreća.

Da li brišete ruke ubrusom ili ih sušite pod aparatom? Evo šta je zdravije

Naše ruke se tokom dana nakupe raznoraznim bakterijama i drugim mikrobima, pa ih je svako malo neophodno oprati, a naročito pre i posle jela, pre i posle WC-a ili kad god su baš zaprljane.

Ipak, kako tvrde lekari, pre pranja ruku s njih treba skinuti svaki nakit. I to ne važi samo za bižuteriju, već i za prstenje od plemenitih metala, koji u kontaktu s vodom ne rđaju.

- Da li ste se nekad zapitali zašto osoblje u bolnicama toliku pažnju posvećuje pranju ruku? Mi svojim zaposlenima, a ni pacijentima ne dozvoljavamo da nose nikakav nakit – prstenje, satove, narkuvice... - kaže Anđela Vasala, direktor Centra za infektivne bolesti iz Santa Monike.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona se zalaže se za skidanje svakog nakita pre pranja ruku, kako se bakterije, koje možda nisu vidljive golim okom, ne bi skupile u i oko prstena. Ako se pitate kako to da voda i sapun ne operu nečistoće u prstenu, evo odgovora:

- Kada peremo ruke s prstenjem na njima, dozvoljavamo da se voda i sapun nakupe između prstena i kože ruku, što predstavlja plodno tle za razvoj bakterija kaže ona. Pritom, kad skinete prsten, vi ga na taj način štitite – objašnjava ona.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Inače, stručnjaci preporučuju da jednom nedeljnom prstenje očistite suvom i mekom krpom, s tim da posvetite veliku pažnju svakoj neravnini na nakitu.

(VIDEO) FANTASTIČNO: Kako da lako očistite srebrni nakit!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ako ste u mogućnosti, nakit stavite ispod UV sterilizatora za uklanjanje bakterija, a možete se koristiti i domaćim receptima za čišćenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA