Da li biste LIZALI WC-ŠOLJU? Zašto onda punite istu plastičnu flašu dvaput?

Naravno da ne vidimo ništa loše u tome što upotrebljenu plastičnu flašu ponovo punimo vodom, ali kad vidite koliko bakterija se nakupi dobro ćete razmisliti da li ćete to ponovo uraditi

  • 8

Plastične flaše su veoma pogodne da se na njima razviju čitave kolonije bakterija, a ako ih punimo više puta, dajemo dovoljno vremena da se upravo to desi.

Čitajte oznake na PLASTIČNIM FLAŠAMA! Inače, možete da se OTRUJETE ili dobijete RAK!

Prema istraživanju TreadmillReview, ako plastične flaše upotrebljavate ponovo, možete naškoditi zdravlju. Istraživanje je sprovedeno na 12 različitih vrsta plastičnih flaša, koje su korišćene više puta, a zatim odnešene na laboratorijsku analizu.

Rezultati istraživanja su pokazali da su se na gotovo svim flašama razvile ogromne kolonije bakterija, čak i na onima koje su najmanje podložne razvoju bakterija.

Brojke su neverovatne i kreću se od 900.000 CFU/cm² (kolonije bakterija u formiranju po cm kvadratnom), na najgorim primercima, do samo 25 CFU/cm², na čistijim flašicama.

Budući da nama te brojke ne znače mnogo, istraživači su se potrudili da nam približe situaciju i objasnili da se na WC-šolji nalazi samo 2 CFU/cm².

Čak i stara pseća igračka ima manje bakterija od nekih flašica koje se koriste više puta.

Stručnjaci savetuju da, ako već hoćemo da punimo flašicu više puta, nabavimo metalnu ili napravljenu posebno za višenamensku upotrebu i da ih posle upotrebe peremo.

Zato, možda je bolje da umesto vode iz plastičnih boca, pređete na pivo. Samo, pazite ako vozite. Evo koliko ćete promila "naduvati" samo nakon jednog pivceta:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA