So godišnje ubije 2,3 miliona ljudi!

Svake godine milioni ljudi u svetu umiru zbog presoljene kuhinje, koja uzrokuje niz ozbiljnih zdravstvenih problema. Stručnjaci preporučuju zdraviju i umerenije soljenu hranu

  • 1

Preteran unos soli odgovoran je za 2,3 miliona smrti godišnje u svetu, kako se tvrdi u novoj naučnoj studiji. Kada se unosi u preteranim količinama, so može da izazove moždane udare, srčane udare i druga srčana oboljenja. Međutim, studija nije utvrdila konkretnu uzročno-poslediču vezu, već je samo konstatovala da takva povezanost postoji.

Gotovo milion umrlih se mogu tretirati kao prevremene smrti, jer su preminuli bili mlađi od 69 godina, koliko iznosi prosečni životni vek. Od tog broja, 60% su bili muškarci, što ukazuje da su oni skloniji preterivanju sa soljenjem. Srčani udari su odgovorni za 42% smrti, moždani udari za 41%, a ostale su uzrokovane ostalim kardiovaskularnim oboljenjima.

Statistički tako ispada da je svaka deseta smrt usled srčanih problema verovatno prouzrokovana solju. Osamdeset četiri procenta smrtnosti je u zemljama sa niskim i srednjim nacionalnim dohotkom. Najviše su bili pogođeni građani Rusije i Ukrajine, zatim arapskih zemalja, ali ni Amerika nema mnogo bolje zdravstvene rezultate, iako je veoma razvijena zemlja.

- Nacionalne i globalne zdravstvene mere, poput programa redukcije sodiuma, mogle bi svake godine da sačuvaju milione života - kaže glavni autor ove studije dr Dariuš Mozafarian.

(A.Ć./usnews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA