KREME ZA SUNČANJE: Tajne koje kriju od vas kozmetičke kuće

Industrije, bilo prehrambene, kozmetičke ili neke treće, opstaju zahvaljujući ubeđujućim reklamama kojima smo svakodnevno izloženi. Međutim, te reklame su uvek nerealne i mnogo je toga što se namenski nikada ne spomene u njima jer tada ne bi imale nekog efekta

  • 0

Svaki proizvod koji se nalazi na tržište ima svoje negativne strane. Nisu svi oni najbolji u otklanjanju mrlja, najbolji u izbeljivanju zuba, najzdraviji za vašu kosu i tako u nedogled. U reklamama se uvek koriste superlativi jer je to siguran način da vas navedu da taj isti proizvod kupite.

Međutim, stvari nikada nisu tako bele i uvek postoje mrlje koje se vešto kriju kako bi se proizvod što bolje prodavao. S obzirom na leto koje je počelo i plivanje, sunčanje i vreme koje ćete provesti pored vode, ovoga puta fokusiraćemo se na kreme za sunčanje i na sve one stvari koje nećete čuti ni u jednoj reklami.

Ovo su tajne koje kozmetičke kuće kriju od vas, kada je krema za sunčanje u pitanju.

Pojedini proizvođači zloupotrebljavaju vitamin A

Iako vitamin A u svom prirodnom obliku pruža vašoj koži neophodnu zaštitu od sunca, forme ovog vitamina koje se stavljaju u kreme za sunčanje ne mogu se baš pohvaliti tom karakteristikom. Sastojak zvani retinol palmitat, a koji se izuzetno često koristi u proizvodnji ovih preparata, može dovesti do sasvim suprotnog efekta.

Dokazano je da kod životinja koje se koriste za eksperimentisanje sa kozmetičkim proizvodima retinol palmitat može dovesti do ubrzanog rasta tumora. Iako nije dokazano da ovaj sastojak isto tako deluje i na ljude, mi se radije ne bismo igrali sa njim.

Kreme za sunčanje štete prirodnoj sredini

Kada ulazite u vodu posle nanošenja proizvoda za sunčanje, većina vas misli samo na sebe - da li će se krema sprati, da li ćete zato izgorete i kada bi opet trebalo da se namažete?! Međutim, krema sa vašeg tela neće magično nestati u vodi, već će se samo odaljiti od vas i otplutati ravno u okean.

Verovali ili ne, 20.000 tona kreme za sunčanje svake godine se sliva u okeane, a pitanje je samo do kakvih posledica to može dovesti u podmorskom životu. U suštini, uglavnom su koralni grebeni ti koji najviše stradaju, a kreme koje sadrže parabene, oskibenzone i derivate kamfora najveći su protivnici predivnih korala.

Ukoliko kremu za sunčanje koristite na kopnu, okolinu sigurno nećete zagaditi, ali budite malo pažljiviji sledeći put kada budete ulazili u more i strpite se još koji minut da se krema upije.

SPF nije neprobojna sila

Kada govorimo o ultraljubičastim zracima zapravo govorimo o dve vrste – UVA i UVB zracima koji sasvim različito deluju na ljudsku kožu. UVA zraci utiču na vidljivo starenje vaše kože i njihov intezitet gotovo je jednak tokom cele godine, dok su UVB zraci ti koji mogu dovesti do raka kože.

SPF broj napisan na ambalaži zapravo je vezan za zaštitu od UVB faktora, ali ne od UVA. Ono što odvaja kreme koje će vas poštedeti neželjenih bora, od onih koje za to ne mare, je njihov sastav. Sastojci koji su vam potrebni su cink oksid i titanijum dioksid.

Kreme za sunčanje imaju ograničen rok trajanja

Vrlo, vrlo ograničen, dapače. Prosečan rok trajanja zaštitnih krema iznosi 3 godine, ali morate imati na umu da se tu radi o 3 godine provedene na hladnom mestu. Ali, niko od nas kremu za sunčanje ne drži isključivo u kupatilu i onih nedelju dana provedenih na plaži na jarkom suncu mogu u potpunosti promeniti karakteristike kreme za sunčanje.

Zato, ukoliko ste prošle godine na more nosili jednu kremu za sunčanje, red je da ovog leta kupite novu.

Lekovi smanjuju efekat krema za sunčanje

Dok pijete antibiotike većina vas izbegava alkohol, ali malo ko ima na umu i to da tada ne bi trebalo da se izlažete suncu.

Antibiotici i drugi jaki lekovi poput onih protiv bolova čine vas osetljivijim na sunce, pa samim tim smanjuju efekat koji kreme sa zaštitnim faktorom imaju na vašu kožu.

Pojedine namirnice pružaju potporu ovakvim proizvodima

Zdravlje zaista počinje od zdrave ishrane. To nikada ne smete smetnuti sa uma. U ovom slučaju, najbolje je ono voće koje u sebi sadrži visok nivo likopena, pigmenta sa pozitivnim dejstvom na ljudsku kožu.

Lubenice, guava, grejpfrut i paradajz su namirnice koje vas zajedno sa zaštitnim faktorom štite od jakih UV zraka. One su njegovi najbolji prijatelji i nemaju tu tendenciju da mu preotmu ulogu.

Etikete lažu

Kod krema za sunčanje ne važe tako stroga pravila vezana za otvoreno ispisivanje svih sastojaka koje se u njima nalaze. Nadamo se da će se u skorije vreme regulacije pojačati na tom polju, a do tada pazite na to kome dajete svoj novac i etičnost proizvođača obavezno proverite pre kupovine.

Ista stvar važi i za reklame. Nijedna krema za sunčanje vas neće štititi "ceo dan", nije "u potpunosti vodootporna" i jednostavno nije svemoćna kakvom je prikazuju.

SPF brojka vam ne znači baš mnogo

Da ponovimo još jednom - SPF 50 nije bog zna kako jači od SPF 30. Razlika između ova dva faktora uopšte nije velika. Evo kako: kreme sa zaštitnim faktorom 15 filtriraju 93 odsto UVB zraka, SPF 30 filtrira 97 procenata, SPF 50 odbraniće vas od 98 odsto, a SPF 100 od 99 odsto.

Dakle, računica je jasna - ukoliko je vaša koža izuzetno osetljiva na sunce, kupite kremu sa zaštitnim faktorom 50, a ukolikom nemate tako velik problem sa kožom ne morate kupovati kreme sa faktorom jačim od 30.

Proizvodi za šminkanje sa zaštitnim faktorom su maltene beskorisni

Jedan proizvod ne može da učini baš sve što vi želite. BB kreme sa SPF faktorom sigurno nećete nositi na plažu kao regularnu zaštitu.

Ista stvar važi i za dnevne kreme. Na ove proizvode gledajte kao na pojačanje, a glavnu ulogu posvetite proizvodu u koji zaista imate poverenjenje.

Vitamin D je više nego izvrstan sastojak, ali nikada neće zameniti kremu za sunčanje

Ukoliko je vaša ishrana bogata vitaminom D to je bolje po vas, ali to nije izgovor za neodgovorno izlaganje suncu i izostavljanje zaštitne kreme.

Uskladite svoju ishranu s kozmetikom koju koristite, to je jedini način da vašu kožu održite zdravom.

( T.M. / uelementu.com )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA