Nikako da smršate? Nasledili ste gladni gen

Ukoliko imate neobuzdan apetit, koji vam nikako ne dozvoljava da skinete neželjene kilograme, moguće je da ste nasledili “gen gladi”

  • 0

Britanski istraživači sa Kembridža otkrili su “gladni gen” za koji veruju da je krivac za gojaznost kod mnogih ljudi. Na taj način, oni su identifikovali moguće genetske korene problema stalnog prejedanja i sporog metabolizma.

Naučnici su analizirali DNK preko dve hiljade gojaznih pacijenata i kod određenog broja pronašli su mutaciju gena zvanog KSR2. Ovi ljudi stalno osećaju glad, a sporije sagorevaju kalorije od onih koji nemaju ovu genetsku mutaciju.

- Promene u ishrani i količina fizičke aktivnosti osnov su za porast gojaznosti. Međutim, neke osobe lakše dobijaju na težini nego druge, a ta razlika među ljudima je u velikoj meri pod uticajem genetskog faktora - rekao je istraživač dr Sadaf Faruki.

Daljim istraživanjem moglo bi se doći i do toga kako da se leče gojaznost i druga oboljenja kao što je, na primer, dijabetes.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA