• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

VEROVALI ILI NE: Najzdravije delove voća i povrća bacamo!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pojedine zablude o hrani "gajimo" još od malih nogu, a ovo su neke od najvećih kojih pod hitno treba da se otarasite

  • 5

Svi znamo da su voće i povrće u velikoj meri bitni za naše zdravlje, ali problem je u tome što svakodnevno bacamo njihove najzdravije delove. Napredak medicine i raznorazna istraživanja naučnika su nam pokazala da, kada je reč o ishrani, u mnogo čemu grešimo.

Predstavljamo vam nekoliko najzdravijih delova povrća i voća za koje smo, još od malih nogu, verovali da nisu upotrebljivi. Nakon ovog teksta definitivno ćete se hraniti drugačije.

Foto-ilustracija: Foter/jamelah Foto-ilustracija: Foter/jamelah

KORA OD JABUKE

Kora sadrži više vlakana i vitamina od same jabuke. Takođe sadrži i antioksidant kvercetin koji pozitivno utiče na pluća i mozak.

KORA OD LUBENICE

Vodena kora ovog omiljenog letnjeg povrća sadrži aminokiselinu koja vam poboljšava kondiciju i smanjuje bolove u mišićima.

Foto-ilustracija: Foter.com / jetalone Foto-ilustracija: Foter.com / jetalone

STABLJIKA BLITVE

Jedna studija je pokazala da stabljika blitve sadrži velike količine glutena. Iseckajte je na sitno i skuvajte zajedno sa listom.

KORA OD KROMPIRA

Ona u sebi sadrži dosta vlakana, vitamina B i C, gvožđa, kalcijuma i kalijuma.

Foto: sxc.hu / thoursie Foto: sxc.hu / thoursie

SEMENKE BUNDEVE

Sledeći put kada budete jeli bundevu nemojte bacati semenke. Bogate su sa magnezijumom, kalcijumom, kalijom, gvožđem, cinkom i vitaminom K. Takođe smanjuju holesterol, štite od dijabetesa, poboljšavaju raspoloženje.

POMORANDŽINA KORA

Jedna studija je otkrila da pomorandžina kora, kao i kore svih citrusnih voćki, može da snizi nivo holesterola u krvi. Koru možete upotrebiti tako što ćete je izrendati i dodati hrani koju spremate u vidu začina.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/satit_srihin Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/satit_srihin

REPA

Njeni listovi su slatki, puni vitamina A i K, vlakana, gvožđa i kalijuma.

(Telegraf.rs /HuffingtonPost)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Maja

    9. mart 2014. | 15:49

    I jabuke i pomorandze i lubenice se toliko prskaju da je veci rizik jesti koru!

    Podelite komentar

  • vlada

    9. mart 2014. | 15:47

    zaboravili ste na semenke jabuke...kajsije ...citrusa koje sadrze veoma vazan vitamin b17 - proguglajte malo

    Podelite komentar

  • Thrylos

    9. mart 2014. | 15:18

    Kora od jabuke je zdrava al samo od one koja nije prskana svakakvim otrovima..

    Podelite komentar