Ljudi, ako vam je do zdravlja, manje solite hranu!
Smanjenje unosa soli podjednako je važno za zdravlje kao i prestanak pušenja, upozorava Svetska zdravstvena organizacija (SZO), čije procene govore da bi smanjenje unosa soli za 10 godina u svetu za 15 odsto spaslo devet miliona života.
Preterana konzumacija soli jedan je od glavnih uzroka bolesti srca i krvnih sudova, odgovorna je za 62 odsto moždanih udara i gotovo svaku drugu koronarnu bolest, a utiče i na nastanak karcinoma želuca, pogoršanje simptoma astme, bubrežnih bolesti i osteoporoze.
Smanjenje dnevnog unosa soli za tri grama donelo bi milionske uštede zdravstvenom sistemu i spaslo mnoge živote, istaknuto je na sastanku SZO povodom Svetske nedelje borbe protiv prekomernog unosa soli. Iako preporuke SZO govore o dnevnom unosu soli od 5 grama, američko Kardiološko društvo preporučuje izmedu 3,5 i 4 grama.
Od pokretanja Nacionalne akcije za smanjenje prekomernog unosa soli (2006. godine), utvrđeno je da građani većinom nisu svesni prisustva soli u gotovim i polugotovim proizvodima, žitaricama, pekarskim i mlečnim proizvodima. Inače, među 12 namirnica, glavnih krivaca za prekomeran unos soli, nalaze se hleb, mesni proizvodi, sirevi, gotova jela, supe, žitarice za doručak, riblji proizvodi, slane grickalice, umaci, začini i proizvodi od krompira.
(Telegraf.rs / Tanjug)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Zašto je cena sirove kafe dostigla rekord svih vremena?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Xpect
Nemoze spasiti zivot moramo nrkaf umrjeti
Podelite komentar