Klaudija Šejnbaum i zvanično postala prva žena na čelu Meksika: "Ja sam majka, baka, naučnica i žena od vere"

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Njena predsednička pobeda dolazi 70 godina nakon što su žene dobile pravo glasa u Meksiku

Foto: Tanjug/AP

U utorak je Klaudija Šejnbaum položila zakletvu kao prva žena predsednica Meksika, čime je zvanično počeo njen šestogodišnji mandat. Šejnbaumova je istakla svoju pobedu kao prekretnicu, koja je usledila 70 godina nakon što su žene dobile pravo glasa u Meksiku.

- Ne dolazim sama, već sa svim ženama Meksika -  rekla je okupljenima na glavnom trgu u prestonici, gde se okupilo hiljade simpatizera i lojalista Morenine stranke i dodala: - Ne rasizmu, ne klasizmu i ne mačizmu!

Šejnbaumova je preuzela dužnost od odlazećeg predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, bliskog saveznika Morene, obećavši da će nastaviti napore da poboljša živote najsiromašnijih ljudi u zemlji.

- Ja sam majka, baka, naučnica i žena od vere, i od danas, voljom naroda Meksika, ustavni predsednik Sjedinjenih Meksičkih Država -  rekla je ona u svom inauguracionom obraćanjum naglasivši: - Neću vas izneveriti. Pozivam vas da nastavite da pišete istoriju.

Šejnbaum je navela obećanja svoje administracije u kojima se obavezala da će nastaviti da povećava minimalnu zaradu, poboljšava penzije i postepeno smanjuje radnu nedelju sa 48 na 40 sati. Ona je takođe obećala da će podstaći ekonomsku integraciju u Severnoj Americi kroz trilateralni sporazum Sjedinjenih Država-Meksiko-Kanada i da će iskoristiti mogućnosti kao što je približavanje dve zemlje.

Što se tiče ljudskih prava, Šejnbaum je obećala poštovanje seksualne i kulturne raznolikosti, obećavajući veća prava i mogućnosti za žene.

Šejnbaum je odnela ubedljivu pobedu na junskim izborima. Bivša guvernerka Meksiko Sitija dobila je ogromnu podršku sa skoro 60 odsto glasova.

Ona će voditi zemlju sa političkom snagom bez presedana, s obzirom na to da stranka Morena ima ogromnu većinu u oba doma Kongresa. Očekuje se da će ona nastaviti sa političkim projektom koji je započeo Lopez Obrador, obećavajući nastavak njegove politike i vlade.

Lopez Obrador odlazi sa funkcije kao jedan od najpopularnijih predsednika u istoriji Meksika, a prema nekim anketama njegova podrška iznosi 70 procenata.

- Svoje znanje, svoju snagu, svoju istoriju i sam svoj život staviću u službu naroda i otadžbine. Sigurna sam da ćemo zajedno izgraditi Meksiko koji je sve prosperitetniji, slobodniji, demokratskiji, suvereni i pravedniji - poručila je Šejnbaumova.

(Ona.rs  / AP news)