Melanija Tramp brani pravo na abortus meseca dana pred izbore u SAD gde je njen suprug republikanski kandidat

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bivša prva dama Amerike u svojim memoarima kaže da je u to "verovala ceo svoj život“

Foto: Shutterstock

Biša prva dama Amerike Melanija Tramp izabrala je pravo vreme za veoma "eksplozivno" otkriće u svojim predstojećim memoarima - da podržava pravo žene na izbor kada je u pitanju abortus  i da je to uverenje koje ima „ceo svoj odrasli život“. Knjiga „Melanija“, koja će biti objavljena u utorak govori o tome kako ona ima potpuno različite stavove o abortusu od svog supruga, bivšeg predsednika Donalda Trampa, i sadašnjeg republikanskog kandidata.

- Imperativ je garantovati da žene imaju autonomiju u odlučivanju o tome da li žele da imaju decu, na osnovu sopstvenih uverenja, bez bilo kakve intervencije ili pritiska vlade - navodi u svojoj knjizi bivša prva dama: - Zašto bi bilo ko osim same žene imao moć da određuje šta ona radi sa svojim telom? Osnovno pravo žene na ličnu slobodu, na sopstveni život, daje joj ovlašćenje da prekine trudnoću ako želi. Ograničavanje prava žene da bira da li će prekinuti neželjenu trudnoću je isto što i uskraćivanje njene kontrole nad sopstvenim telom. Ovo  uverenje nosim sa sobom tokom celog svog odraslog života.

Ovakvo priznanje je prilično šokantno jer se pojavljuje samo mesec dana pre nego što će njen muž da izađe u ring na predsedničkim izborima u SAD protiv demokratske kandidatkinje Kamale Haris, a pravo na abortus je jedno od najvažnijih pitanja među biračima.

Foto: Tanjug/AP

Harisova je sebe predstavila kao kandidata za "pro-izbor", dok se Tramp muči da pronađe jasan stav po tom pitanju. Svakako, rado je preuzeo zasluge što je pomogao da se otvori put za poništavanje presude Roe protiv Vejda, značajne odluke Vrhovnog suda iz 1973. godine koja je na saveznom nivou ženama dala pravo na abortus. Tačnije, Tramp je imenovao trojicu konzervativnih sudija koji su 2022. glasali za svrgavanje Roea, i rekao je da ne "ne žali" zbog njihovog imenovanja.

Dok je krilo Republikanske stranke protiv abortusa navijalo za preokretanje, bivši predsednik je nedavno shvatio da je to opasan teren. Od presude iz 2022. demokrate su imale niz pobeda na izborima vodeći kampanju o abortusu, a republikanci su zbog toga imali lošiji učinak tokom poluizbora 2022.

Tramp je u avgustu ekskluzivno rekao za DailiMail.com da bi mogao glasati za okončanje šestonedeljne drakonske zabrane abortusa na Floridi kada se to pojavi na referendumu kasnije ove godine. Nekoliko dana kasnije, nakon što je iziritirao krilo svoje stranke protiv abortusa, rekao je da neće glasati za ukidanje ograničenja od šest nedelja. Samo da bi u utorak ove nedelje konačno rekao da će staviti veto na saveznu zabranu abortusa, pošto je prethodno izbegavao da da jasan odgovor.

U svojim memoarima, Melanija piše da su „povremene političke nesuglasice između nje i njenog muža“ zapravo i „deo njihovog odnosa“, dodajući da veruje u „privatno obraćanje njemu, a ne javno izazivanje njega“. Kasnije u knjizi, ona objašnjava zašto podržava abortus.

- Uvek sam verovala da je ključno da se ljudi prvo brinu o sebi - kaže ona: - To je vrlo direktan koncept; u stvari, svi smo rođeni sa nizom osnovnih prava, uključujući pravo da uživamo u svojim životima. Svi imamo pravo da održavamo zadovoljavajuće i dostojanstveno postojanje. Ovaj zdravorazumski pristup se primenjuje na prirodno pravo žene da donosi odluke o sopstvenom telu i zdravlju.

(Ona.rs / Daily Mail)