Dijeta ratnika pokorila je svet: Novi trend u mršavljenju, idealna kao priprema za leto

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci za ishranu objašnjavaju prednosti i nedostatke ovog plana povremenog posta

Foto: Shutterstock/Pormezz

Vekovima se post praktikuje iz verskih, kulturnih i zdravstvenih razloga, pa ne čudi što je poslednjih godina postao sve rasprostranjeniji kao metoda mršavljenja. Intermitentni post se sastoji od uzdržavanja od jela u određenim vremenskim periodima tokom dana. Postoji nekoliko varijanti: dijeta 16:8, dijeta 5:2 i dijeta ratnikaDijeta ratnika se vrti oko vrlo malog, "nedovoljnog hranjenja" mlečnim proizvodima, jajima, voćem i povrćem tokom 20 sati dnevno i četvoročasovnog "preteranog hranjenja".

U čemu je caka?

Stvar je u konzumiranju jako malih porcija cele, minimalno obrađene hrane, kao što su jaja, pečeno meso, mahunarke, sirovo voće i povrće.

Kako tačno funkcioniše dijeta ratnika?

Dijeta ratnika je tumačena kao strogi 20-časovni period brze hrane i četvoročasovni interval za jelo, sa različitim zahtevima za vežbanje. Ponekad se naziva dijeta 20:4 ili post 20:4.

Šta sme da se jede, a šta se izbegava?

Originalni plan Dijete ratnika je podrazumevao male obroke prirodne hrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata u kombinaciji sa izvorima ugljenih hidrata bogatih hranljivim sastojcima. Najsavremenija verzija omogućava vam da jedete šta god želite tokom perioda jedenja.

Hrana tokom perioda gladovanja treba da se sastoji od "žive" hrane - svežeg voća, povrća i male količine proteina. Ne preporučuju se žitarice i hleb, prerađeni sokovi.

Hrana koju treba jesti tokom perioda prejedanja: takođe smete jesti sveže voće i povrće, ali je u ova četiri sata dozvoljena i njihova barena verzija. Obrok treba početi sa zelenim lisnatim povrćem i uz njega jesti hranu bogatom proteinima. Možete jesti kinou, orahe i semenke. Kada je reč o alkoholu, dozvoljeno je vino pre ili posle jela, kao i uz jelo.

Primer jelovnika:

Prvi dan

Doručak: Šolja vode sa limunom, šolja crne kafe sa malo mleka i sveži sok od šargarepe

Ručak: Jabuka sa grčkim jogurtom

Užina: Borovnice

Večera: Zelena salata sa malo ulja ili preliva za salatu, kuvana šargarepa, kinoa i orasi

Drugi dan

Doručak: Šolja vode sa limunom, šolja crne kafe sa malo mleka i sveži sok od pomorandže sa đumbirom

Ručak: Kivi, poširano jaje i šolja svežeg brokolija

Užina: ½ šolje malina i 1 čaša proteinskog šejka od organskog mleka

Večera: Zelena salata sa malo ulja ili preliva za salatu i barenim brokolijem

Treći dan

Doručak: Šolja crne kafe sa malo mleka, čaša svežeg soka od manga ili papaje

Hrana: Pola grejpfruta, sveži sir i sirovi bademi

Užina: ½ šolje jagoda

Večera: Zelena salata sa malo ulja ili dresinga, riblja čorba, barene tikvice, pasulj i smeđi pirinač

Koji su nedostaci Dijete ratnika?

Uprkos dobrim kritikama, Dijeta ratnika je restriktivna i prilično ekstremna, što znači da bi kod nekih ljudi mogla dovesti do poremećenih navika u ishrani, piše "Womenshealthmag". Može dovesti do nadimanja, žgaravice i dodatnog umora.

(Ona.rs)