3 vrste hrane zbog kojih možete imati loš zadah: Ove stvari negativno utiču na sluzokožu usta
Obratite pažnju i na količinu koju uzimate
Oralna higijena je jako važna kod svakog čoveka, a zbog raznovrsnosti hrane dešava se da zbog nekih namirnica naš zadah može da bude jako loš, a to nikako ne želimo.
Tako odajemo utisak da ne vodimo dovoljno računa o sebi ali i svom zdravlju.
Zubar Harold Kac je objasnio koje su to vrste namirnica posle čije konzumacije možemo osetiti loš zadah, piše "Medik forum".
Prvi tip: Proizvodi sa sumporom
U ovu grupu hrane spadaju i crni i beli luk i kari koji su bogati isparljivim jedinjenjima sumpora. Ona ostaju u ustima zajedno sa mikročesticama hrane ili se iz želuca bacaju u jednjak. Četkica za zube, žvakaća guma bez šećera ili tečnost za ispiranje usta mogu rešiti ovaj problem - ali samo privremeno.
Druga vrsta: Proteinski proizvodi
Ovde spadaju meso, pasulj i mlečni proizvodi koji su "omiljeni izvori hrane za bakterije u ustima" prema rečima zubara. Što je veća koncentracija proteina u proizvodu, neprijatan miris može biti intenzivniji. Protein je izvor aminokiselina, koji se pod uticajem anaerobnih bakterija transformišu u isparljiva jedinjenja sumpora.
Treći tip: Kisela hrana i pića
Ovi proizvodi negativno utiču na oralnu sluzokožu i doprinose narušavanju kiselinsko-bazne ravnoteže. Kao rezultat toga, bakterije koje doprinose neprijatnom mirisu počinju aktivnije da se razmnožavaju.
(Ona.rs)