Da li slezovi kolačići pomažu kod kašlja? Evo šta doktor kaže za ovaj viralni trend

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako imate problema da zaspite noću zbog bolnog kašlja, možda biste razmislili da pokušate da jedete marshmallov nakon što je žena tvrdila da joj je to preporučio lekar - ali to možda nije najbolji savet

Foto: Shutterstock

Ako vas užasan kašalj drži budnim noću, možda ćete pasti u iskušenju da isprobate najnoviji onlajn trend u kojem se tvrdi da konzumiranje slezovih kolačića pre spavanja može da vam pomogne da ublažite simptome.

Uporan kašalj zna da bude neverovatno iritantan, posebno ako ometa vaš raspored spavanja - i možda ćete poželeti da pokušate da sebi pomognete.

Upravo je tako Lindzi, žena koja je bila toliko frustrirana svojim kašljem, objavila na svom TikTok nalogu da je otišla kod doktora i dobila neverovatan savet da, ukoliko ne može da obuzda kašalj, pojede veliki slezov kolačić (tzv. "džambo marshmallow") pre spavanja.

Kako je objasnila, nju je šest nedelja mučio kašalj koji nije prestao, a od lekara je dobila "neobičan" savet.

- Pojedite veliki slezov kolač pre spavanja. Zvuči suludo. Nema nauke iza toga. Ali to je ono što ja radim. Slez vam pomaže da još bolje obložite grlo nego med - navela je ova žena u video snimku koji je postao viralan za tren oka.

Ali, da li konzumiranje slezovih kolača zaista ublažava kašalj? Prema pisanju "Mirror-a" - ne!

Nažalost, prema rečima dr Debore Li - jedenje belog sleza ne samo da neće da smiri vaš kašalj, već bi, u stvari, to moglo i da pogorša vaše simptome.

- Teško mi je da poverujem da bi jedenje sleza pomoglo u lečenju bilo koje vrste infekcije gornjih disajnih puteva. U stvari, može pogoršati simptome. Beli slez sadrži želatin - protein koji potiče od kolagena. Pravi se od ključanja životinjskih kostiju, kože, tetiva i ligamenata u vodi - najčešće kravlje i svinjske kosti. Želatin sadrži velike količine aminokiselina glicina i prolina koje su potrebne za formiranje kolagen i druge vrste vezivnog tkiva - objašnjava dr Li i dodaje da je bilo "veoma malo istraživanja o zdravstvenim prednostima želatina": - Možda kolagen u želatinu ima neki antiinflamatorni efekat, ali to nije dokazano.

Stoga doktorka upozorava da slezovi kolačići pred spavanje mogu i da vam pogoršaju stanje.

- Želatin se zapravo koristi u mikrobiološkim laboratorijama. On čini deo agar ploče na kojima se uzgajaju bakterije u laboratoriji, jer je tako dobar medijum za kulturu. Ako jedete beli slez sa akutnom infekcijom, to bi moglo da obezbedi idealno okruženje za rast i razmnožavanje bakterija i pogoršanje situacije! - upozorava doktorka.

Pored toga, želatin može da izazove i druge neželjene nuspojave, kao što su nadimanje, žgaravica i podrigivanje. Pored toga, jedna porcija sleza od 28 g sadrži oko 90 kalorija, a pošto su namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, to znači da brzo oslobađaju energiju, izazivajući skok šećera u krvi – što nikako nije idealno pre spavanja.

- Uz to nikoga ne bih ohrabrivao da pije kakao sa slezovim kolačićima kada ima bilo koju vrstu infekcije, jer će time narušiti i zdravlje svojih zuba - ističe dr Li, jer su ove poslastice bogate šećerom i mogu da izazovu i karijes – što je posebno rizično za decu.

(Ona.rs)